Държавата продава златната акция в БТК срещу 150 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Държавата продава златната акция в БТК срещу 150 млн. лева

Webcafe.bg
20.08.2013, 12:16 (обновена 21.08.2013, 12:26)
42,42 народно събрание,42 нс,депутат,депутати,народно събрание,нс

Снимка: © Явор Николов

Премиерът Пламен Орешарски извърши втора важна стъпка - изтегля окончателно държавата от БТК

Българската държава ще се откаже от златната си акция в БТК. Решението за отмяната на изключителните права е първа точка от дневния ред на извънредно общо събрание на телекома, насрочено за 16 септември т.г., съобщи в. "Труд".

"Златната акция" в БТК дава възможност за вето от страна на държавата на някои решения на мениджмънта на компанията, но досега това право не е ползвано.

БТК е собственост на свързани с руската VTB Capital plc (VTB) и "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица, които придобиха мажоритарно дялово участие. Де юре собственик на 93.99% от акциите на "Българска телекомуникационна компания" е "Вива Телеком България", чийто капитал се притежава от регистрираното в Люксембург дружество с ограничена отговорност "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л.".

По неофициална информация предишните акционери на БТК са се съгласили да внесат в хазната около 150 млн. лева срещу това държавата да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция, както и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК.


"Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември", заяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Именно неговото ведомство е държател на акцията с изключителни права. 

Тодоров не потвърди дали вече е постигнато споразумениемежду държавата и собствениците на БТК за златната акция, но уточни, че ще бъде поискано и становище от финансовото министерство. 

Според анализатори на пазара решението е съвсем резонно. На българския пазар се конкурират 3 телекома и няма логика държавата да притежава в един от тях златна акция, защото това го поставя в неконкурентоспособна среда. 

Решението идва броени дни след успешното търгово предложение, което отправи "Вива венчърс" към миноритарните акционери. Компанията придоби всички акции на БТК и ще я отпише от публичния регистър на БФБ София.

Предстоящото решение за обезсилване на специалните права идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК. С него беше постигнато извънсъдебно решение по арбитражните дела, които българската държава заведе срещу приватизаторите на телекома "Вива венчърс" и "Адвент интернешънъл".

Най-ценната сграда, ипотекирана в полза на държавата, е столичната Телефонна палата, която е паметник на културата.

До дни се очаква в изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да бъде внесен отчет за изпълнението на секретното споразумение с купувачите на телекома и докладна за вдигане на ипотеките върху имотите на БТК.

Oще: акционери  бтк  втб кепитъл  златна акция  ктб  телеком 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани