Закон и ред и в умирачката | webcafe.bg
newscafe

Закон и ред и в умирачката

Webcafe.bg
12.09.2012, 16:08 (обновена 12.09.2012, 17:04)
Свещ

За едни мъка, за други бизнес

В парламента вече е внесен законопроект за гробищата, погребенията и траурно-обредната дейност, който ще сложи край на "погребалната мафия". Новината за регулиране на бизнеса с покойниците обяви в Кърджали Атанас Аргиров, председател на Съюза на погребалните фирми в България, който отбеляза, че има политическа воля за неговото гласуване.

Според Аргиров България е единствената страна в ЕС без такъв закон. Приемането му ще сложи край на нелоялните фирми - само в столицата са около 130, които изнудват хората.

"Те са без офиси, работят само с папка и телефон, плащат на ръка комисиони на медицински лица и вземат за едно погребение до 2500 лева, при положение, че средната цена на услугата е 700-800 лв.", каза още Атанас Аргиров. Според него докато в големите градове се налага да се борят с погребалната мафия, то в по-малките общини проблемът е монополът.

За пример той посочи проект за нова наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината. Случаят е на път да прерасне в скандал, защото установява фактически монопол върху същинските погребални услуги.

Според текстове от проекта колите на частните агенции нямат правото да влизат в гробищния парк, а т.нар. траурни ритуали ще се извършват единствено от служители на общинското предприятие "Обредни дейности". Нарушителите на новите правила били заплашени от глоба между 500 и 5 000 лева.

"Ще се стигне до абсурдата ситуация покойниците да се претоварват от една на друга катафалка, защото само общинските автомобили ще имат право да влизат в гробищния парк", заяви Красимир Димитров, собственик на траурна агенция. Наредбата ще бъде гласувана на предстоящата на 14 септември сесия на общинския съвет. 

"Ако тези текстове бъдат гласувани, това ще означава, че общината въвежда монопол върху траурните ритуали", беше категоричен Красимир Димитров.

Погребалните агенти смятат, че по този начин  се нарушават Закона за защита на конкуренцията, Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация.

"Подобни случаи има на много места като Асеновград, Плевен, Ямбол, Перник. Там водихме дела и спечелихме", коментира още Аргиров.

Oще: бизнес  гробища  закон  кърджали  погребални агенции  покойници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 12.09.201217:42

след гласуването.. да се помолим точно тия ора да се възползват от процедурата. след дълго и мъчително боледуване естествено muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани