Париж и Берлин срещу родната олигархия | webcafe.bg
newscafe

Париж и Берлин - срещу българската олигархия

Webcafe.bg
08.07.2013, 11:09 (обновена 09.07.2013, 18:05)
протест 620

Снимка: © Явор Николов

Да бъде чуто гражданското общество си е висша ценност

Посланиците на Германия и Франция призоваха за „отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица българите протестират. Матиас Хьопфнер и Филип Отие излязоха с обща декларация, с която напомнят на властта, че доброто управление е в интерес не само на българските граждани, но и на французите и германците, чийто данъци осигуряват около 40% от европейските пари за България.

Публикуваме пълния текст на декларацията, която е безпрецедентен акт по същността си:

Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.

Отказ от олигархичния модел

Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности - компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск - е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури.

В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

Накъде без свободни медии

Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото.

Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.

Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата".

Да бъде чуто гражданското общество

Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество.

Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.

Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него.

За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.

***

Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани.

Oще: корупция  матиас хьопфнер  мафия  медии  олигархия  пламен орешарски  протест  филип отие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

19 Boicho Boichev | 10.07.201312:24

Щото ако да имаш медии в собственост те прави олигарх, и непригоден за държавна служба-как сума ти държавници, че и бай Бойко, та и многоуважаваната госпожа меркел се прегръщаха и в уста целуваха с един Силвио Берлускони?Не че казвам нещо за Делян Пеевски- къде ще се мери с един Берлускони-нито му е на парите нито му е на медийната империя.Затова берлускони не е олигарх-щото има много мангизи, а Делян пеевски е олигарх-щото има по-малко пари, и е българин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

18 NannyOgg | 09.07.201319:59

Минко, и на мен ми е много тъжно, ама реакция, види се, никаква. А би трябвало да има, ти принципно си прав, тъй като това е позиция не на орган на ЕС, а на посланици на две държави /и то кои две - Франция и Германия!, заедно!/ по отношение на положението в друга такава. Още повече би трябвало да има, заради последните няколко изречения, които не са някакво просто напомняне, а директно предупреждение /иначе облечено дипломатично в еврофондовете и т.н./. Защо два дни няма никаква съществена реакция, ни от Външно, ни от МС, ни от БСП? До момента българските посланици трябваше да са проправили пъртина до съответните кабинети в двете държави и да са опищяли орталъка. Дипломатично, разбира се. Обаче мълчат.

А мълчат, защото Станишев толкова бой нито е очаквал, нито е сънувал. Това е писано от франсета. А техен Президент е не кой да е, а Оланд, т.е. писано е от дипломатите на страна, в която управлява социалистическо правителство. Подкрепено е от страна, която много рядко има общи позиции с Франция и на пръв поглед не би трябвало тази позиция да е обща. Само че, докато Станишев си мислеше, че поради нуждата от гласове в ЕПарламента, ПЕС ще го подкрепя, едва ли не безрезервно, направи няколко грешки и се проведоха разговори с едни хора, които нямат общи интереси, за определени проекти, с Франция и Германия. Нещо повече, твърде опасно е обвързването на България с онези хора, с които Франция и Германия нямат общи интереси. Но, мисля си, това мнение не е само заради това. Може би вълната е започнала с назначението на Пеевски за шеф на тази толкова опасна структура - ДАНС. Тогава обаче остро реагираха, и то незабавно, ако не ме лъже паметта, САЩ и Великобритания. И Франция и Германия са проспани. А не е трябвало. Но може и да греша относно това.

Но тази безпрецедентна позиция е най-вече въпрос на геополитика, нищо лично, всичко е лично.

Сега интересно е колко време още Станишев ще продължи да управлява ПЕС ... Дали пък не е прекалено зает с нашите, вътрешни си работи, а и вече е ангажиран със семейство, дали не е време за оттегляне ... Защото този човек е заплаха вече не само за привидно лявата си партия, той вече е заплаха за левите в Европа. А там такива заплахи ги отстраняват, обичайно. Дипломатично, разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 09.07.201319:39

Бойчев, картуно

Така и не разбрах ти колко ще инвестираш в това проклето Белене, като толкова ревеш за него?
Червената ви партия даже летящата чиния на Бузлуджа не ще да си плаща, тръгнали за Белене да хленчат те Лош или много луд
Кадрите на Бургаския свободен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

16 Бобо | 09.07.201319:04

Минко, ти ако видиш некой че си яде лайнята май няма да му кажеш? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.07.2013, 18:47

15 minko | 09.07.201318:56

тия там да си гледат собствените държави,да си ни оставят нас на мира!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

14 NannyOgg | 09.07.201317:27

Бойчо, давам ти един човешки съвет - АЕЦ "Белене" и инвестиците, свързани с нея, си ги споменавайте в приятелските и партийни кръгове. Решението за прекратяване на този проект е взето от Народно събрание /законно избрано, нъл тъй/ и всеки опит да го реанимирате ще срещне реакция, каквато не сте и сънували. Ако искате да си строите с ваши пари, съберете се симпатизантите на тази идея и си стройте по нормативите, живеем в относително свободна страна, търговската дейност е позволена. После продавайте, богатейте и нека и децата ви да са богати и успешни. Нищо против.

Моите пари аз за АЕЦ "Белене" няма да ги давам. Имам други планове за това, което изработвам, в тях не влиза плащане на комисионите на Руменовците, Станишев и сие и други знайни и незнайни от шайката. Обаче, пак го повтарям, ти си свободен да избереш да ги подкрепиш. Ама не с чуждата пита.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

13 Boicho Boichev | 09.07.201315:35

Не са виновни посланиците!Всеки си гони интереса-става дума за големи инвестиции-"Южен поток" и АЕЦ"Белене" ще надхвърлят като инвестиции 10 милиарда евро.Общия ефект от двете инвестиции за нашите деца и внуци ще е към 100 милиарда евро.Е за това ства авъпрос- според посланиците тези пари се полагат на техните-германските и френските деца и внуци.А на нашите деца и внуци пари не им трябват, нали.Те ще живеят от миене на дърти германски и френски задници!не бъдете наивни-каквото и да ви говорят, става дума за пари!А когато става дума за много пари-няма приятели ,няма съюзници, няма ЕС, няма Нато.Борбата е безмилостна, за всяко евро и ние трябва най-после да се отървем от наивитета си и да стъпим на земята!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 09.07.201311:44

Говедо

С две думи, не разбрах - ние ли им плащаме на европейците? Тоест те ни дерат и печелят яко на наш гръб и от нашия джоб. Еврофондовете идват от нас, за да се строят магистрали в ЕвропаШокиран
Тогава не мога да разбера що са толкова глупави та не приемат веднага Македония, Албания, Молдова, Украйна и т.н., ами ги пъдят? Знаеш ли колко пари ще оскубят от тия държави, както от нас, ако беше вярно всичко това?
Ей глупави тия европейци бе, как не са се сетили Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

11 Govedo13 | 09.07.201310:42

А4и не че не си прав но в твоята статистика не влизат загубите на България от членството й, който са поне 10-пъти по-високо число от ползите й.
2012 1205.45
2011 978.67
2010 923.64
2009 516.09
2008 124.81
2007 218.85
това прави> 3976,51 или грубо 2 милиарда евро.
Аз мога да се хвана на бас, че само от лихви по заеми въпросните държави са взели повече от нас за този период.

Няма да коментирам, за земеделските субсидии, който унищожават земеделието у нас, няма да коментирам за малкия и средния бизнес който е унищожен от мощните европейски конкуренти. Няма да коментирам от загубите от мито и следващите от тях загуби. Няма дори и да коментирам относно затварянето на Козлодуй и други. Реалната сметка показва че България само губи от това че е в ЕС.

Една държава трябва да бъде конкурентно способна с ЕС държавите преди да влезне в съюза, както е Хърватска например (Хърватите имат по-висок жизнен стандарт от Унгария и от Чехия) - те влизат 10 години по-късно но са по-добре от редица други страни не само България и Румъния но и от цяла централна Европа. Аз не съм против ЕС, даже напротив но ние както винаги постъпихме идиотски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

10 A4i | 09.07.201310:21

Нетен вносител в бюджета на ЕС (net contributors to the EU budget) е държава, която внася повече средства, отколкото получава.
Националните статистики са достъпни в нета . Например тази страница : http://sdw.ecb.europa.eu/browseExplanation.do?node=qview&SERIES_KEY=121.GST.A.BG.N.B2120.NER.B0000.CU.N
съдържа информация от 1990г. до 2012г. Според нея нетния принос на Германия в ЕС бюджета за 2012г. е 16,39 милиарда €. За миналата година БГ е "изпапкала" 600 милиона €.
Надявам се да не се стигне до "храни куче да те лае". Едва ли евроскептиците ще платят сметките с размаха на немци, французи и англичани.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани