Ще вземем ли поне 100 млн. евро за "Булгартабак" | webcafe.bg
newscafe

Ще вземем ли поне 100 млн. евро за "Булгартабак"...

Webcafe.bg
26.04.2011, 12:56 (обновена 27.04.2011, 09:56)
цигари

Новият собственик на "Булгартабак" би трябвало да е ясен в началото на септември. Това е пети опит - в рамките на 10 години, да се продаде компанията...

През септември става ясно кой ще е новият частен собственик на "Булгартабак", съобщи днес шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Днес беше открита процедурата за продажба на тютюневия холдинг - това е реално петият опит за продажба.

Но и в условията към купувача отново има изискване за изкупуване на определена квота тютюн от българските тютюнопродители - предимно електорат на ДПС, за срок от 5 години...

За последните десет години три правителства опитваха да продадат "Булгартабак". Два пъти почти се стигна до сделка, но вместо с договор конкурсите завършваха със смяна на ресорния министър на икономиката, други два пъти процедурата само се подготвяше, но до подаване на оферти така и не се стигна.

Петият опит на практика започна в началото на 2010 г., когато на 25 февруари Агенцията за приватизация избра "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид" за консултант при продажбата на държавния холдинг. Тогава икономическият министър Трайчо Трайков каза, че очаква началота на тръжната цена да е около 100 млн. евро.

Караниколов обясни днес, че за оценка на предложенията ще са нужни 110-120 дена, считано от обявяването на процедурата на 10 май в Държавен вестник.

Според проучванията на консултанта има трима стратегически инвеститори със сериозни интереси към "Булгартабак" и трима или четирима финансови инвеститори, които също са проявили сериозни интереси.

Стратегическите инвеститори са японската компания "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип Морис".

Много стратегически инвеститори са изплашени от приватизацията на "Булгартабак", каза Караниколов.
Според него в конкурса ще могат да участват български фирми като финансови инвеститори по всяка вероятност. Но толкова големи български стратегически инвеститори едва ли щели да се намерят според поставените критерии за приватизацията на "Булгартабак".

В активите на тютюневия холдинг влизат цигарените фабрики в София и Благоевград.

"Благоевград БТ" очаква 20% ръст на продажбите за 2011 г., а "Булгартабак холдинг" има 17.2 млн. лева консолидирана печалба за 2010 г.

Oще: 10 май  булгартабак  инвеститори  оферта  приватизация  процедура  холдинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 27.04.201107:52

я хората с печалбата да обяснят , колко точно е тя в брой и каква част от нея е влязла в бюджета че ми е много любопитно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 27.04.201100:07

@ аграел
Това не е довод, а абсурдна ситуация за нормална пазарна икономика. Ако държавата е с "мега-некадърно и корумпирано държавно управление", никакъв нормален бизнес не е възможен. Кой добросъвестен външен инвеститор би вложил средства в държава с такова управление? Явно е, че това ще бъдат аферисти, който, както стана с „Балкан”, ще заграбят, каквото могат и ще се дигнат.
При нас неспособната да ги управлява държавна администрация даде производствените средства на националната ни икономика на също толкова некомпетентни, некадърни и алчни хора, близки до нея (и на себе си), и те даже не направиха опит да ги съхранят ,да не говорим за усъвършенстване и рационална организация, те ги ликвидираха тотално.
Вашият довод не може да оправдае разбойническата приватизация, която се извърши и която продължава да се провежда. Е за някой може да е полезна, може би и за вас, но не и за страната – най-бедната в ЕС и между най-бедните в Европа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 22:41

3 Agrael | 26.04.201122:52

Най-големият довод (и напълно достатъчен според мен) за приватизацията е мега-некадърното и корумпирано държавно управление. Неслучайно няма условие за поддържане на броя служители. Филип Морис няма да държат братовчеда на домакинката за директор на дирекция въпреки зверската му некадърност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 26.04.201118:16

В тези сделки с чуждестранен инвеститор има някаква логика, която на пръв поглед изглежда анти-логика. Продаваш нещо, което ти носи печалба на друг, който ще ти дава 10% от облагаемата си печалба (нещо, твърде хлъзгаво като размер).
Доводът е, че Държавата е лош стопанин и задграничният купувач (и не само задграничният) ще вложи средства за модернизация и ще реорганизира производството така, че тези 10% от облагаемата му печалба, ще е по-голяма от цялата печалба, която тя (държавата) би могла да получи, ако сама го управлява.
Това се случва вече повече от 20 години, продават се последните остатъци от държавната собственост свързана с икономиката. И ето – държавата ни, както се казва е „чист болярин”, администрацията се освобождава от голяма отговорност, а със събраните от данъци, мита и акцизи средства едва успява да се подържа тя самата и да прави някакви мизерни социални плащания. Като основният приход е от ДДС. За сметка на всички слоеве от населението, като най-болезнено го усещат тези с ниски доходи, а те стават все повече.
Резултатът е че сме най-бедната страна в ЕС и между най-бедните в Европа и света. Продаде се всичко, а това което се изгради от инвеститорите не са големи заводи с най-нови технологии, оборудване и организация, а най-вече супермаркети и молове. И магистрали, разбира се.
Не мога да си обясня, как може да се твърди, че държавната и общинска администрация не е в състояние да управлява едно стопанско предприятие с 700 заети в него, а може да планира и ръководи държава с 7 000 000 население.
Ами, логично е да предложат и България на чуждестранен инвеститор, срещу 10%.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 26.04.201114:26

За пореден път ще си свалим гащите на чуждите инвеститори !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани