Държавните фирми с нови правила за парите в банки | webcafe.bg
newscafe

Държавните фирми с нови правила за парите в банки

Webcafe.bg
22.05.2013, 15:03 (обновена 22.05.2013, 16:20)
Марин Райков

Снимка: © President.bg

Служебният премиер Марин Райков обяви, че 54 на сто от депозитите на държавните фирми са в една банка, но не я назова

Министерският съвет одобри предложените наскоро правила, по които държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала трябва да избират банките, които ги обслужват, съобщи Dnevnik.bg.

Според тях изборът на обслужваща банка ще се извършва след събирането на поне пет оферти.

Постановленията на правителството влизат в сила три дни след обнародването им в "Държавен вестник", ако не е предвидено друго.

Правилата са записани в Постановление, с което се допълва Правилникът за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

С него се въвеждат правилата, по които ще се избират финансови институции и които са задължителни, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Съществуващите към момента бяха изработени от Министерството на финансите при правителството на ГЕРБ, но бяха само препоръчителни.

Компаниите с над 50% държавно участие и дружествата, които те контролират, ще могат да депозират в една банка до 25% от финансовия си ресурс, ако балансовата стойност на паричните им средства надхвърля 3 млн. лева, гласят правилата, оповестени на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в края на април.

Банковите депозити на държавните компании ще останат тайна дори и след влизането на новите правила за депозирането им, заяви служебният премиер Марин Райков в началото на май.

Преди това той обяви, че 54 на сто от депозитите на държавните фирми са в една банка, но не я назова. Известно е, че от управлението на тройната коалиция КТБ държи най-голям дял.

"Правилата целят унифициране на методологията за избор на изпълнител на финансови услуги, повишаване на прозрачността и ефективността при управлението на средствата на държавните дружества и предприятия, диверсификация на паричните ресурси и ограничаване на риска от концентрация на експозиции и подобряване на механизмите за отчетност на държавните дружества и предприятия. Промените имат за цел подобряване на отчетността на държавните дружества и предприятия", са мотивите на кабинета.

Oще: банка  мс  пмс  правила  предприятия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2013, 07:30

1 Byrobocop Robocop | 23.05.201301:43

Е и това ако не е геноцид над държавните предприятия и фирми здраве му кажи
До колкото съм запознат с управленската структура то във всяка държавна фирма си има така нареченият - експерт счетоводител който води под отчет всичките финансово - счетоводни операции и дейности във фирмата и той решава в коя банка са му по изгодни условията за банкиране
А какво ще стане и кой ще носи вината ако
сега една фирма всичките и парични средства са в една бамка и след като ги разхвърли в още най-малко 3 тези последните 3 вземат да фалират и във фирмата останат само една малка част от уж наличните средства за разплащане с контрагенти и клиенти а и с персонала на фирмата
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани