Един син взел 6 млн. лева кредит от Общинска банка | webcafe.bg
newscafe

Един син взел 6 млн. лева кредит от Общинска банка

Webcafe.bg
09.04.2012, 15:32 (обновена 09.04.2012, 15:49)
Андрей Иванов

Бившият председател на СОС Андрей Иванов ще иска и комисията за конфликт на интереси към Народното събрание да се произнесе по случая

Бранимир Мирчев, син на видния гербер Андрей Иванов, е взел близо 6 млн. лева кредит от Общинска банка през 2011 г. за предприятие за преработка, замразяване и съхранение на зеленчуци и плодове.

Новината огласи на специална пресконференция групата общински съветници от БСП в СОС. Нямаше да е новина, ако Андрей Иванов, в качеството си на председател на СОС по онова време, не отговаряше за връщането на Общинска банка на Столична община.

При напускането му на поста през януари той беше критикуван и заради твърде дългото протакане. Обещанията му София да си върне трезора са с давност поне отпреди 5 години. Столицата загуби контрола върху банката по време на последния, трети предсрочно прекратен мандат на кмета Стефан Софиянски.

На въпроса...

Фирмата "96 Агрогруп" ЕООД е подала искане пред Общинска банка през 2011 г. Фирмата е собственост на "БМА-2009" ЕООД, чийто едноличен собственик е Бранимир Мирчев.

На 30 септември "96 Агрогруп" ЕООД е получила 5.93 млн. лева при лихва 9.5% със срок за изплащане 4 години. Като обезпечение са приети пасища и ниви с обща площ 12 дка в община Нова Загора, както и бъдещите машини и оборудване на предприятието.

Според Георги Кадиев в БСП са получили сигнала от служители от банката, а фирмата, на която е отпуснат заема, била с оборот от 7000 лева за 2010 г. Обикновено при кредити на такава стойност се изисква значително по-солидна бизнес история - поне на теория.

Според Кадиев, исканото становище от БНБ, задължително при отпускането на заем от над 1 милион лева при поставената под особен надзор Общинска банка, първо е било отрицателно, но впоследствие е станало положително.

Реакцията на ГЕРБ

Свидетели сме на поредната политическа инсинуация, срещу мен и общинските съветници от ГЕРБ, чрез която БСП и нейната градска организация се стреми да реши тежките вътрешнопартийни проблеми, които се очертаха преди техния конгрес. Това се посочва в позиция на общинския съветник Андрей Иванов,  съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от г-н Кадиев. Оценката на обезпечението е последователно разглеждана от Кредитния и УС на банката. За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно, заявява Иванов.

Конфликт на интереси няма, но независимо от това възнамерявам лично да поискам произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая, пише в прессъобщението.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2012, 12:42

1 faceass | 09.04.201217:04

И аз искам, ама по-малко че са ларж и може да не са им останали много. Стигат ми 600 000. Ще им представя бизнес план за покупка на сграда, която струва 900 000 че да ми я ипотекират и да ми я вземат, след като спра да обслужвам кредита след първите няколко вноски. А за колко ще я купя . . . няма да ви кажа. Ако и БНБ ме подкрепи, после ще искам още Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани