Хиляди заявления за гласуване в Турция от един и същ IP-адрес | webcafe.bg
newscafe

Над 4000 заявления за гласуване в Турция - от един компютър

Webcafe.bg, по в. "Сега", Галя Горанова
12.09.2014, 12:12 (обновена 12.09.2014, 12:34)
Izbori 2014

Снимка: © Webcafe.bg

Засечени са два случая, при които 1000 заявления са с един и същи IP-номер, както и други 10 случая, в които с идентичен номер са над 100 заявления

Над 4000 заявления за гласуване в Турция са подадени от един и същ IP-адрес, установи проверка на ЦИК. Заявленята са достатъчни за откриването на 100 избирателни секции, пише в. „Сега".

Засечени са два случая, при които 1000 заявления са с един и същи IP-номер, както и други 10 случая, в които с идентичен номер са над 100 заявления. Данните породиха съмнения, че документите са пуснати от един и същ компютър.

Случаят предизвика бурни дебати сред членовете на ЦИК. Във вторник вечерта те проведоха среща с компютърните специалисти на "Информационно обслужване", фирмата, която ще обработва протоколите от предстоящите парламентарни избори. Според експертите повторението на адреси не е необичайно, тъй като една фирма може да обслужва много населени места и всички те да са с един и същ ай пи номер. Те са на мнение, че трудно може да се установи по безспорен начин дали става дума за един и същ компютър.

Според разпоредбите на Изборния кодекс заявлението за гласуване извън страната трябва да е подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Другата възможност е чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

Членът на ЦИК Ивайло Ивков от квотата на Синята коалиция предложи да се изпрати писмо до Комисията за защита на личните данни, която да поиска проверка по случая от ДАНС и прокуратурата. Подкрепиха го само представителите на ГЕРБ. Хората на БСП и ДПС в комисията са на мнение, че няма основание за подобни действия, като се позоваха на мнението на IT специалистите от "Информационно обслужване".

Тезата им е, че щом нещо не е изрично забранено, то не подлежи на ограничения, какъвто е случаят с подаването на заявления от един и същ ай пи адрес. Кодексът не съдържа такава забрана. В крайна сметка ЦИК отхвърли предложението за допълнителна проверка по случая и реши да не публикува информацията на сайта си.

ЦИК ще поиска справка от "Информационно обслужване" за всички IP-aдреси, от които са пращани заявленията за гласуване в чужбина.

Oще: ip-адрес  гласуване  гласуване в турция  гласуване в чужбина  избори  избори 2014  парламентарни избори  предсрочни избори  турция  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.08.2014, 18:00

2 Aleksander Stefanov | 12.09.201413:17

Как обичам да ме гъбарка Кафето. Тая мамематическа формула долу да се чете като задраскано "зрители"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2014, 18:00

1 Aleksander Stefanov | 12.09.201413:16

В случая "Турция" е главната дума. ДРАГИ З̶Р̶И̶Т̶Е̶Л̶И̶ чИТАТЕЛИ, ИМАМЕ НОВИНА!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани