Премиерът Бойко Борисов и министрите отчитат добро управление на дебатите за вота на доверие | webcafe.bg
newscafe

Борисов и сие описаха възхода, за да получат доверието

Webcafe.bg
20.01.2011, 10:51 (обновена 20.01.2011, 20:51)
ГЕРБ

Снимка: © БГНЕС

Преди дебатите по вота, премиерът Бойко Борисов и министрите му представиха възхода на държавата за година и седем месеца управление на ГЕРБ

Премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и министрите му описваха днес докъде е стигнала България след година и 7 месеца под тяхно управление, за да получат вот на доверие за цялостната си политика от депутатите на ГЕРБ и "Атака". Присъединиха се и двама независими от бившата група на РЗС. Сините се въздържаха. БСП и ДПС не дадоха доверие, от ДПС отсъстваха няколко депутати, сред които и Делян Пеевски.

Депутатите решиха гласуването на вота да бъде чрез ставане от място, по азбучен ред при извикване, като казват "за", "против" и "въздържал се". Дебатът се предаваше пряко по БНР и БНТ.

Както се очакваше, кабинетът оцеля. 141 дадоха доверие, 72 бяха против, 13 въздържали, общо 226 гласували. Двама от бившата група на РЗС подкрепиха кабинета и замразиха членството си в РЗС. След което беше поискано прегласуване чрез електронната система и... почивка. След почивката и прегласуването кабинетът пак получи вот на доверие, макар и с един глас по-малко - 140 депутати бяха "за", 60 "против" и 14 "въздържали се".

Сценки...

Два скандала се разиграха по време на дебатите по вота на доверие към кабинета. Първо Цецка Цачева отстрани депутата от БСП Драгомир Стойнев, който не искаше да слезе от трибуната, и обяви 30 минути почивка. След това изгони и Емил Василев от РЗС, защото заля с чаша вода друг народен представител.

"Не очаквах, че ще откриете вота с кинопреглед от началото на 70-те години. Не сме на семинар за детски учителки. Тук сме, защото шефът на митниците е обвиняван, че прикрива корупцията, а вътрешният министър не намери време да даде отговор вярно ли е това вече две седмици", репликира депутатът от левицата Петър Курумбашев

Ето кратки извадки от съчиненията на управниците (и пиарите им...), изчетени в пленарна зала:

Бойко Борисов: "Проблемите, които правителството решава днес, са натрупвани години назад. Страхът или липсата на достатъчно отговорност да се поемат техните негативни последици са блокирали действията на предишните правителства за тяхното осъществяване. Това днес ги прави по-бавни, по-трудни за осъществяване и много по-болезнени за гражданите и всички засегнати от тях.

Мерките, които прилагаме, за да разрушим тези кръгове от интереси, които години наред живяха и забогатяваха като източваха основни ресурси на държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя.

Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт.

Основната цел на атаката от последните седмици е да дискредитира политиката на управлението на Парламентарната група на ГЕРБ и на правителството, да я представи като еднаква с тази на предишните управления и да разруши доверието в премиера..."

По-късно, вече след дебатите, премиерът заяви: "Ако не бяха изборите след пет-шест месеца, бъдете убедени, че още днес щях да поискам и предсрочни избори. Не вот тука".

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков: "Изплатихме над 1,5 млрд. лева дългове по договори, подписани от правителството на Станишев. Постигнахме по-добри параметри от заложеното през този бюджетен период - 2.8 млрд. лева - 3.9 % от БВП на касова основа и 3.6 % на изчислена основа. Това е по-добре от заложеното.

Фискалният резерв е над 6 млрд. лева, при заложени 4.6 млрд. лева. Приходните агенции свършиха своята работа. Започнахме да въвеждаме правила, които се спазват от всички, да няма скрити практики, както го имаше при правителството на тройната коалиция. В Агенция "Митници" всички бяха оценявани обективно и се постигнаха реформи. Няма нито едно политическо назначение от нито една партия..."

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Сто милиона лева - реално погледнато - може би са изхарчени във вашия цял мандат (на тройната коалиция - бел.р.) за 4 години за СРС. Под 20 милиона лева са парите, изхарчени за специални разузнавателни средства.

Това, което се говори, за слушане на милиони граждани, не отговаря на истината. За 3000 до 5000 граждани в страната се прилага СРС. Това е допълнителен способ, но не основен при събиране на доказателства за извършени престъпления. Има възможност за реален контрол, който да бъде осъществен при използване на СРС. Това, което говорите, е продукт на спекулация".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: "Големите енергийни проекти ще бъдат договорени с изгодни за България условия.

В областта на икономиката за първи път изготвихме стратегия, изготвена на базата на сериозен анализ. Тя се основава на широкото прилагане на иновации и за тях са предвидени 250 млн. евро. 97 % от всички плащания са извършени от август 2009 до сега. Административната тежест е намалена с 15 %. Печалбите на държавните фирми в МИЕТ са със 300 млн. повече през 2010 г., отколкото през 2009 г.

Започнатата вече енергийна политика не е свързана с един доставчик или един продавач на енергия, всички опции за увеличаване на избора на българския потребител на енергия са започнати. За първи път е обявен конкурс за добив на шистов газ. Имаме двуцифрен процент за местен добив на газ.

"Набуко" получава пълна институционална подкрепа от българското правителство".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев: "От тази трибуна Петър Димитров каза, че българите имат нужда от цървули, а ние ще им направим магистрали.

Спасихме пречиствателните станции на големите областни градове. Ние сме европейски играч, пуснахме парите за пътища, осигурихме прозрачност в процесите на договаряне. 
През 2011 г. ще бъдат отворени всички схеми по Оперативна програма "Регионално развитие", което е 96% от бюджета на програмата.

Двата моста Силистра-Кълъраш и Видин-Калафат са включени в Дунавската стратегия. По отношение на пътищата като приоритет, какво заварихме - молех се на господ през зимата да не вали сняг, защото за 2/3 от територията на държавата нямаше обезпечени договори за почистване.

За първи път имаме по-малко жертви на пътя от години. По оперативна програма "Транспорт" заварихме спрени тръжни процедури  и 0% усвояване, а вече сме стартирали процедури. Завършени са 32 км магистрали, строят се 138 км в момента, ще стартираме още 108 км или общо 288 км магистрали за четири години. Докато по времето на социализма са построени 250 км. Всички правителства на демократичния преход са направили 180 км магистрали..."

Министърът на културата Вежди Рашидов: "Въпреки всички черни прогнози, цифрите говорят за възход - реализирани приходи и повече хора, гледащи качествени представления в театъра. Решихме проблема с пенсионирането на балетните артисти. Министерство на културата възстанови нормалния диалог с кинодейците.

Въпреки кризата, ще бъдат открити 2 нови музея. Никой досега не го е правил.
Развитието на културния туризъм е приоритет на министерството, за да се утвърди България като водеща дестинация. Министерство на културата разви модерна археологическа дейност. 
Когато заведете своите деца на светини като Плиска и Преслав, те ще са горди, че са граждани на Република България. Осигурихме 2 млн. лева за развитие на читалищата".

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов: От началото на управлението над 86 млн. лева забавени трудови възнаграждения са били изплатени благодарение на инспекцията по труда. 40 000 безработни ще получат възможност за включването в квалификация и работни места, над 13 000 млади хора ще получат възможност за стажуване, 350 предприятия ще бъдат подкрепени за въвеждането на безопасни и здравословни условия на труд.

Десните ще се въздържат

Синята коалиция ще се въздържи при гласуването на вота на доверие към кабинета на Бойко Борисов. Това стана ясно след извънредна среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров, които се затвориха за около половин час в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Резултатът от вота е предизвестен, тъй като ГЕРБ ще получи гласовете на "Атака", а народните представители от Коалиция за България и ДПС не стигат, за да съборят правителството.

Това правителство е много по-добро от правителството на тройната коалиция, но ще се въздържим, заяви Костов по време на дебата.

"Искам да фокусирам обаче вниманието върху самия вот на доверие... Два пъти е искан в тази зала вот на доверие и двата пъти - след разколебаване на доверието в мнозинството. Сега нямаме разколебано доверие - имаме едно стабилно мнозинство", посочи още Иван Костов. "Това е вот на доверие за водената политика. Но се иска доверие за това, което е направено досега", каза Костов. "Позицията на Синята коалиция е лесна. Основният знак ние сме дали при гласуването на бюджета и сме гласували "въздържали се". И понеже сме последователни и сега трябва да се въздържим", обясни позицията на сините лидерът на ДСБ.

Костов заяви, че е имало неща, които силно са го зарадвали като декларацията, предложена от министъра на външните работи, за да може да се изчистят хората от ДС например.

"Защо не можем да гласуваме "против" е ясно - това правителство е много по-добро от предишното. Ние никога няма да имаме същото отношение, каквото имахме към управлението на тройната коалиция. Обаче вот "въздържали се" значи, че не можем да дадем подкрепа за свършеното досега. 

Въпросът за фискалния борд - това е договорка от септември, отпреди гласуването на бюджета; имаше проект и той бе отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ. Тези неща са много важни за страната и те още не са се случили. Не може да се управлява с кадрите на Тройната коалиция, не може, не е редно", продължи Костов.

„Ние искаме радикална промяна. Този вот очевидно не е в състояние да реши проблемът със СРС-та. Този въпрос се решава от съдебната власт с върховенството на закона - това означава, че ние не можем да се произнасяме по него. Силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ, за да се справи с този престъпен конгломерат, но е отнета инициативата на правителството да определя дневния ред на българските граждани", каза още Костов.

Иван Костов предупреди ГЕРБ: „Ако не сте с нас, сте против нас" - това е болшевишка теза, не й се поддавайте. Това не е европейски светоглед - правиш правилните неща, аз съм с теб, ако не правиш правилните неща - аз ти го казвам и ти давам възможност да се поправиш". "В противен случай ще се върне болшевишки рикошет", заяви лидерът на ДСБ.

"Костов беше агент провокатор за разбиването на СДС. Години наред той участва в СДС за разбиването на партията. Това пък каза Павел Шопов от "Атака" в реплика към Костов.

Той каза, че Костов бил назначен за председател на СДС, без да е неин член и позицията при днешния вот на доверие е елемент от тази нишка, която той осъществява две десетилетия - от преподавател по политикономия до днес. Няма аргументи, с които да не бъде подкрепено правителството, заяви Шопов.

Oще: бойко борисов  вот  доверие  парламент  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

3 aissan | 21.01.201109:47

Лелееее , каква наглост ! Направо да се чуди човек при толкова много "успехи" , как стана така , че ни изритаха от Шенген ? При това ни изритаха още ПРЕДИ флашките ... а, не не не!! а, не не не!! а, не не не!! а, не не не!! а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

2 мааму стара | 20.01.201114:28

дрън дрън дрън
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

1 Osyznat | 20.01.201111:25

БРАВО! Остава сега да намерят кой да им вярва Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0