Кандидатът за ВМЗ-Сопот иска близо 70 на сто съкращения | webcafe.bg
newscafe

Купувачът за ВМЗ-Сопот иска близо 70 на сто съкращения

Webcafe.bg
11.01.2013, 16:44 (обновена 11.01.2013, 17:34)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Ще има ли съкращения във ВМЗ-Сопот

Кандидат-купувачът на ВМЗ-Сопот е поискал шокови съкращения на персонал - от 3200 да останат не повече от 1200 работници, съобщиха от Националния стачен комитет на КНСБ, откъдето са отказали.

Удължава се срокът, в който фирмата-кандидат "Емко" ЕООД трябва да подаде обвързващата си оферта в конкурса за приватизацията на 100 % от ВМЗ-Сопот, съобщиха от Агенцията за приватизация. Той изтече днес, но е взето решение да бъде удължен до 15 часа на 14 януари, понеделник. От "Емко" категорично отказаха да отговарят на журналистически въпроси и заявиха че няма да дават изявления за медиите.

Ефективната стачка на оръжейниците продължи и днес с настояване да им се изплатят дължимите работни заплати. Емилиян Гебрев, управител на "Емко" ЕООД, е поискал от синдикатите да му бъде разрешено както да съкрати хора, така и от Колективния трудов договор да отпадне разписаната процедура за съкращаване на персонал.

Позицията на КНСБ е, че не може да бъде дадено такова съгласие и че кандидат-купувачът е запознат със Стратегията за приватизация, приета от Народното събрание през 2011 г. и процедурата за продажбата на ВМЗ-Сопот, в които са разписани социални клаузи, които не подлежат на предоговаряне.

По повод съкращенията президентът на КНСБ Пламен Димитров разговаря с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който потвърди, че заводът се продава съгласно приетата от парламента Стратегия за приватизация.

На среща на 7-и януари в столицата представителите на синдикатите получиха уверения от министрите Делян Добрев и Тотю Младенов, че най-вероятно до края на месеца ще се реши приватизацията на оръжейния завод и новият собственик ще плати забавените заплати.

Oще: вмз-сопот  делян добрев  емко  кнсб  приватизация  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани