Ако една трета от потребителите в дадена сграда не си плащат сметките за парно и топла вода, ще се спира услугата на всички, предлага в законопроект икономическото министерство | webcafe.bg
newscafe

Спират топла вода и парно, ако 1/3 от блока не плащат

Webcafe.bg
11.05.2010, 12:15 (обновена 11.05.2010, 17:27)
Петко Милевски - топлофикация

Ако промените влязат в сила, шефът на столичната топлофикация Петко Милевски може да увеличи над 51% събираемостта на сметките...

Ако една трета от потребителите в дадена сграда не си плащат сметките, от парно и топла вода ще бъдат отрязани всички. Това предложение е залегнало в законопроект за промени в закона за енергетиката, подготвени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Тази мярка ще важи и за стари сгради, обясни днес икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му тя ще е временна, но не стана ясно за какъв период ще действа.

Като аргумент за въвеждането й той даде пример, че за присъединяването на нова сграда към топлофикация е необходимо съгласието на две трети от живущите.

Очаква се проектът да влезе в Министерския съвет в началото на юни и промените да влязат в сила от следващия отоплителен сезон.

Промените предвиждат да се даде правото на потребителите сами да избират собствеността на топлинните уреди - лизинг, под наем или да останат собственост на топлинните счетоводители. Освен това при смяна на уредите за отчитане юридическото лице, каквото вече ще е етажната собственост, по силата на влезлия през февруари закон, ще може само да избира топлинния счетоводител.

Лятна цена за топлата вода

Трайков съобщи, че има и идея да се въведе лятна цена за топлата вода, но също не е ясно дали ще е по-висока или по-ниска в сравнение с другите сезони.

Освен това с новите промени в закона за енергетиката ще се даде възможност на потребителите да сключват преки договори с топлофикациите, в които ще се регламентират цените, качеството на предлаганата услуга и санкциите за неспазването на клаузите на контракта.

Предвижда се дружествата да бъдат задължени да правят технически оглед на съоръженията, които са на етажната собственост, да препоръчват подмяна на запушени тръби и да представят разчети колко ще струва на хората ремонтът.

С потребителите може да се договарят и настройките на техническите съоръжения в абонатната станция за подаване на топлинната енергия. Би могла да се ограничи работата на помпите за топла вода в определени часове на нощта, за да се пести енергия и течност.

Столичната топлофикация подобрява събираемостта на задълженията

С 8% се е вдигнала събираемостта на задълженията от „Топлофикация - София" след предприетите мерки - онлайн проверка на сметките и ефективно сътрудничество със Софийския районен съд за съдебно събиране на задълженията, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Добър ефект имало от кампанията за разсрочване на стари задължения, като 3000 споразумения за разсрочено плащане се сключват месечно между потребителите и столичното парно.

Наскоро Министерският съвет взе решение да прехвърли обратно на общината столичната топлофикация, но с дълговете й, най-проблемният от които е този към "Булгаргаз" за 240 млн. лева. Парите бяха отпуснати от държавния бюджет по време на тройната коалиция за уреждане на газовите дългове на столичното парно към държавната газова компания.

Решението за безвъзмездно прехвърляне в полза на Столична община на притежаваните от държавата акции от капитала на "Топлофикация София" беше взето на 5 май.

Предлага се акциите на столичното парно да бъдат прехвърлени с всички активи и пасиви на дружеството, след приемане на съответното решение от Столичния общински съвет. Алтернативни варианти по прехвърлянето са рискови за страната с оглед регламентите на ЕК за държавните помощи, като и методиката на Евростат за отчитане на бюджетния дефицит, обясниха от Министерския съвет.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.