Все пак Петко Арнаудов остава като шеф на горското в Царево | webcafe.bg
newscafe

Все пак Петко Арнаудов остава горски цар

Webcafe.bg, по Dir.bg
22.08.2013, 11:36 (обновена 22.08.2013, 15:57)
Димитър Греков

Земеделският министър Димитър Греков обеща да преразгледа назначението на Петко Арнаудов, но не спази обещанието си

Въпреки обещанието на земеделския министър Димитър Греков да преразгледа назначението на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов за директор на Държавно горско стопанство, той остава негов директор.

Петко Арнаудов отговаря на всички законови изисквания за заемане на длъжността, заявиха от земеделското министерство и така игнорираха протестите срещу назначението на заличителя на Странджа.

От ведомството припомнят, че според Закона за горите, директорът на ДГС трябва да има придобито висше лесовъдско образование, степен-магистър и трудов стаж по специалността не по-малко от три години.

Петко Арнаудов е инженер по горско стопанство от Лесотехническия университет - София с над 17 години стаж в бранша. В своята дългогодишна работа той е заемал почти всички възможни позиции в йерархията на горските стопанства.

Срещу Арнаудов няма образувани досъдебни производства и не е осъждан за престъпления от общ характер, за което са предоставени съответните документи, посочват от МЗХ.

Съгласно договора за управление, директорът на държавното предприятие може едностранно и без предизвестие да прекрати договора с директора на ДГС в срок от 12 месеца от сключване на същия или при неизпълнение задълженията му, допълват от министерството.

Работата му като кмет на Царево ще се запомни

Арнаудов беше три мандата кмет и името му се свързва с няколко скандала. По време на управлението му беше построено незаконно вилно селище "Златна перла" без задължителна екологична оценка. 

Той настояваше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла в защитените територии на парк "Странджа". Благодарение на усърдието му, беше построено селището "Златна перла" от свързваната с ДПС фирма "Краш", разрушено като незаконно в мандата на ГЕРБ.

Като кмет Арнаудов атакува и заповедта за обявяването на природен парк "Странджа". Заради природозащитни протести, парламентът гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии. 

За капак се оказа, че е "възстановил" в полза на община Царево около 20 000 дка гори на горското стопанство по Южното Черноморие, за които бе установено, че никога не са били нейна собственост. 

През юли Бургаският окръжен съд отмени като незаконосъобразно възстановяването на горите в полза на община Царево и я осъди да заплати разноските по делото на стойност над 520 000 лeва. 

Арнаудов е бил секретен сътрудник на ДС под псевдонима Иванов до 1979 г.

Oще: гори  горско стопанство  димитър греков  община  петко арнаудов  царево 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани