НПО-та с отворено писмо заради Наредба 12 | webcafe.bg
newscafe

НПО-та с отворено писмо заради Наредба 12

Webcafe.bg
04.09.2014, 15:14 (обновена 04.09.2014, 15:23)
бебета, родилно

Снимка: © Sofia Photo Agency

В Наредба № 12 от 21.07.2014 год. за утвърждаване на медицински стандарт "Акушерство и гинекология" се свива границата между раждане и аборт

Неправителствени организации изпратиха отворено писмо до здравния министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков заради Наредба № 12 от 21.07.2014 год. за утвърждаване на медицински стандарт "Акушерство и гинекология".

Наредбата променя границите между раждане и аборт. Според измененията раждането на мъртво бебе преди 26-тата седмица или с тегло под 800 грама се третира като аборт и родителите нямат право да му дадат име или да го погребат. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник на 8 август. Преди измененията критериите, според които раждането се третира като аборт, предвиждаха плодът да тежи най-малко 600 грама при раждане след 22-рата гестационна седмица.

"В България годишно се раждат поне 6000 недоносени бебета - това са около 10% от всички родени деца; в това число и около 600 мъртвородени бебета. Вместо да се започне сериозен разговор и да се търсят решения за причините за преждевременното раждане, изглежда държавата е решила да замаскира проблема, като промени дефиницията му. С вдигане на границата между аборт и раждане административно се намалява процентът на иначе високата детска смъртност в България. След въвеждането на промените много смъртни случаи няма да бъдат отразени, тъй като ще се водят аборт, а не раждане. Това е опасно и цинично заиграване със статистиката", пишат авторите на отвореното писмо.

В него те апелират поне да бъдат възстановени старите критерии или поне да бъдат коригирани на 600 грама и 24 г.с., аналогично на нормативната уредба в повечето европейски държави, както и да отпадне изискването за тридневна преживяемост преди гражданската регистрация на живородените бебета с екстремно ниско тегло.

Те определят завишаването на критериите за разграничаване между аборт и раждане като „гигантстка крачка назад". „Колкото по-завишени са критериите, толкова по-ниска е стойността на живота", пишат авторите на писмото, като изразяват готовност за среща с министъра на здравеопазването в най-скоро време.

„В допълнение препоръчваме да стартирате без отлагане серия консултации с професионалната общност и НПО сектора, за да може да се осигури най-добрият подход при решаване на този въпрос, който е точно толкова морален, колкото и медицински, и, както наблюдавахме в последните седмици, далеч не интересува само пряко засегнатите от него, а е от значим обществен интерес. В хода на тези консултации могат да бъдат обсъдени важни въпроси, като например осигуряване на палиативни неонатологични грижи за всички живородени бебета с тегло под 600 грама и преди навършена 22 г.с., както и за бебетата, родени с диагноза, несъвместима с живота, като това се регламентира на национално ниво в документ/протокол, изготвен от експерти-неонатолози", препоръчват авторите на писмото.

По досегашната наредба бебе, родено с признаци на кръвна циркулация с тегло над 600 грама и/или навършени 22 г.с., се считаше за живородено и като такова получаваше акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт, с който можеше да бъде погребано или кремирано. При сегашната наредба бебе, родено живо с тегло под 800 грама и преди навършени 26 г.с., не се счита за живородено до навършване на тридневна възраст. Едва тогава то може да бъде третирано като правен субект и да се възползва от правата си да получи акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт.

Писмото е подписано от Фондация "Макове за Мери", Български хелзинкски комитет, Фондация "Нашите недоносени деца", Фондация за достъп до права - ФАР, Асоциация на българските акушерки - АБА, Сдружение "Естествено", Сдружение "Родилница", Фондация "Български център за джендър изследвания", Сдружение "Асоциация Деметра", Асоциация на българските дули - АБД, Делян Недев, задочен докторант и хоноруван преподавател по гражданско право в УНСС.

Oще: аборт  акушерство  бебе  бебета  гинекология  егн  неправителствени организации  нпо  раждане  смъртен акт  смъртност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани