Шефът на Exxon заведе дело срещу фракинг до ранчото му | webcafe.bg
newscafe

Шефът на Exxon срещу шистовия газ - пази ранчото си

Webcafe.bg
25.02.2014, 14:11 (обновена 25.02.2014, 15:52)
фракинг

Сонда за извличане на шистов газ в Индиана, САЩ

Рекс Тилърсън, изпълнителен директор на енергийната компания Exxon Mobil Corp., е голям фен на добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване (фракинг), ако това не засяга пряко неговото ранчо в Тексас - и не подбива цената на имота.

Въпреки че ръководи най-голямата компания за добив на шистов газ на американска територия, Тилърсън е завел дело със свои съседи, за да спре строежа на 53-метрова водна кула в близост до ранчото му.

Предвижда се съоръжението да се използва за осигуряване на вода за фракинг в района. При него големи количества вода се смесват с пясък и химикали и се впръскват под земята, за да разбият шистовите скални маси, което да доведе до извличане на намиращия се там газ.

Тази технология обаче е оспорвана от зелени организации, тъй като има сериозни съмнения, че уврежда почвата и замърсява водата. В жалбата на Тилърсън и съседите му се посочва, че сондажите за петрол и газ ще предизвикат шум и допълнителен трафик на метри от домовете им.

Адвокатът на Тилърсън обаче не крие, че основният проблем на неговия клиент е друг - обезценяване на 336-те декара имот, разположен в близост до почти построената вече 15-етажна кула.

В жалбата се посочва, че водната кула и дейностите, които ще захранва бъдещото съоръжение, могат да доведат до "неприемлив дискомфорт и раздразнение на хора с нормални нива на търпимост". Все още не е ясно как тази спънка пред начина на живот на Тилърсен ще бъде разрешена.

Фракингът е метод за извличане на петрол и шистов газ, особено популярен в САЩ - така се обяснява енергийния бум на страната.

През 2009 г. САЩ поставиха световен рекорд по добив на газ и за първи път от 2002-а изпревариха Русия, където добивът намаля с 12.3% до 583 млрд. куб. м. В САЩ нарасна с 3.2% до 620 млрд. куб.м.

През 2012 г. проучвания на Университета в Тексас е установило, че за производството на шистов газ в околностите на Далас се използва около 9 на сто от потреблението на вода в града.
Друго проучване на университета обаче смята, че потреблението на вода всъщност е занижено, защото газът компенсира нуждата от ТЕЦ-ове.

В България, след като през 2011г. правителството на ГЕРБ подготви разрешение на компанията Шеврон да проучва в близост до Нови Пазар за наличие на шистов газ, в страната бяха организирани множество протести от зелени организации и от БСП.

В началото на 2012 г. парламентът наложи мораториум върху проучванията и извличането на шистов газ в страната чрез фракинг.

Oще: exxon  дело  нефт  тилърсън  фракинг  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани