СЕМ отказа намеса в спора между bTV и "Булсатком" | webcafe.bg
newscafe

СЕМ отказа намеса в спора между bTV и "Булсатком"

Webcafe.bg
08.01.2013, 13:15 (обновена 08.01.2013, 15:46)
ТВ камера, тв права, телевизия

Снимка: © Getty Images

Според СЕМ интересът на зрителите не е застрашен от търговския спор между bTV и "Булсатком"

Съветът за електронни медии няма да се намеси в спора между bTV и "Булсатком". Аргументът за това е, че Съветът няма правомощия и става дума за търговски отношения в една конкурентна среда, стана ясно след днешното заседание.

В СЕМ са постъпили десетки сигнали от зрители, както и позиции на страните в спора. Пред "Хоризонт" членът на Съвета Мария Стоянова заяви, че интересът на зрителите не е застрашен, защото по думите й има и други начини да се информират. Стоянова допълни, че в момента подобен казус има в Германия. Там най-големият кабелен оператор "Дойче кабел" не излъчва регионалните програми на обществената телевизия ARD.

Заради липса на нов договор 7-те програмите на "bTV Медия груп" не се излъчват в мрежата на сателитния оператор "Булсатком", който държи близо 30% от пазара. От Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като bTV предлагат задължителен пакет от 6-те си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях, а също нови и неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване. Ако бъдат изпълнени исканията, ще трябва да се увеличат цените за крайните потребители.

От bTV пък съoбщиха, че освен, че продължава да дължи сериозни суми на медията, а според независимо пазарно проучване да укрива и част от абонатите си, операторът не приема да поднови договора си с bTV при условия, вече приети от други големи доставчици на пазара. bTV е обект на явна дискриминация от страна на Булсатком - отказва да излъчва каналите на медията въпреки многократно по-добрите условия в сравнение с тези, които предлагат други български телевизии в мрежата на доставчика, твърдят още от медията. bTV информира и еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус за некоректните действия на доставчика.

В условия на обща финансова и икономическа криза, bTV медия груп налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на "Булсатком". Това пък се казва в официална позиция на оператора, след като медийната група спря излъчването на програмите си.

От "Булсатком" заявяват, че исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV иска само за своите канали.

Буди безпокойство, че една медийна група с влияние в обществото си позволява да разпространява неверни внушения към аудиторията си и да клевети една изцяло българска компания като уронва престижа и на работещите в нея над 1950 служители, заявяват от "Булсатком".

Във връзка с публикации за непроменените такси, от "Булсатком" заявяват, че отбивка от цената ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец, като стойността й ще зависи от броя на дните, в които не са излъчвани програмите на bTV медия груп.

Междувременно стана ясно, че двете компани отново са седнали на масата на преговорите. В близките дни разрешение на спора ще се намери.

Oще: btv  булсатком  зрители  излъчване  конфликт  оператор  позиции  сем  съд  телевизия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани