Дълговете между фирмите = 200% от БВП | webcafe.bg
newscafe

Дълговете между фирмите = 200% от БВП

Webcafe.bg
10.05.2013, 14:43 (обновена 10.05.2013, 15:29)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Междуфирмената задлъжнялост у нас расте

България се нарежда на второ място след Естония в ЕС като страна с най-нисък публичен дълг, но има висок процент на междуфирмена задлъжнялост.

По данни на Евростат през м.г. дългът на страната е 18.3% от БВП, като се е увеличил спрямо отчетения година по-рано - 16.3%. По-ниска е стойността на показателя само в Естония - 10.1%. 

За високата междуфирмена задлъжнялост предупреди Милена Виденова, член на Асоциацията на колекторските агенции в България, цитирана от агенция "Фокус". Виденова обясни, че икономическите проблеми във всяка една страна се дължат или на вътрешния дълг или на дълговете между компаниите.

"Междуфирмената задлъжнялост у нас е около 200% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е сериозен показател", посочи експертът и отбеляза, че висока задлъжнялост има и в Испания, където именно тя е сред основните причини за кризата в страната. "Белгия, Кипър и Люксембург са страни пък с голяма корпоративна задлъжнялост", подчерта Виденова. 

Според нея междуфирмената задлъжнялост, която е резултат от действия в разрез с бизнес логиката, може да се разглежда като самостоятелна причина за усложнена икономическа обстановка в България. "Важно е обаче какво точно се случва в икономиката на дадена страна - дали се развиват нови пазари и услуги, дали има условия за по-добра конкурентоспособност, дали се стимулира предприемачеството, износа на продукцията на фирмите, както и дали се създават нови работни места", коментира експертът. 

По думите й фирмената задлъжнялост у нас сама по себе си е висока като процент, но тя не трябва да се изважда от общия контекст на икономическата ситуация. "Нещата не са толкова страшни в България, но е необходимо частният сектор да предприемат съответни и бързи мерки за намаляване и изплащане на междуфирмените дългове", отбеляза още Милена Виденова.

Oще: бизнес  бойко борисов  дългове  задлъжнялост  фирми 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани