Дълговете между фирмите = 200% от БВП | webcafe.bg
newscafe

Дълговете между фирмите = 200% от БВП

Webcafe.bg
10.05.2013, 14:43 (обновена 10.05.2013, 15:29)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Междуфирмената задлъжнялост у нас расте

България се нарежда на второ място след Естония в ЕС като страна с най-нисък публичен дълг, но има висок процент на междуфирмена задлъжнялост.

По данни на Евростат през м.г. дългът на страната е 18.3% от БВП, като се е увеличил спрямо отчетения година по-рано - 16.3%. По-ниска е стойността на показателя само в Естония - 10.1%. 

За високата междуфирмена задлъжнялост предупреди Милена Виденова, член на Асоциацията на колекторските агенции в България, цитирана от агенция "Фокус". Виденова обясни, че икономическите проблеми във всяка една страна се дължат или на вътрешния дълг или на дълговете между компаниите.

"Междуфирмената задлъжнялост у нас е около 200% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е сериозен показател", посочи експертът и отбеляза, че висока задлъжнялост има и в Испания, където именно тя е сред основните причини за кризата в страната. "Белгия, Кипър и Люксембург са страни пък с голяма корпоративна задлъжнялост", подчерта Виденова. 

Според нея междуфирмената задлъжнялост, която е резултат от действия в разрез с бизнес логиката, може да се разглежда като самостоятелна причина за усложнена икономическа обстановка в България. "Важно е обаче какво точно се случва в икономиката на дадена страна - дали се развиват нови пазари и услуги, дали има условия за по-добра конкурентоспособност, дали се стимулира предприемачеството, износа на продукцията на фирмите, както и дали се създават нови работни места", коментира експертът. 

По думите й фирмената задлъжнялост у нас сама по себе си е висока като процент, но тя не трябва да се изважда от общия контекст на икономическата ситуация. "Нещата не са толкова страшни в България, но е необходимо частният сектор да предприемат съответни и бързи мерки за намаляване и изплащане на междуфирмените дългове", отбеляза още Милена Виденова.

Oще: бизнес  бойко борисов  дългове  задлъжнялост  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.