Борисов иска спешно откриване на "Тракия" | webcafe.bg
newscafe

Борисов иска спешно откриване на "Тракия"

Webcafe.bg
12.07.2013, 10:27 (обновена 12.07.2013, 17:56)
тракия

Магистрала "Тракия" е исторически проект за българите, твърди Борисов

Гордостта на управлението на ГЕРБ - магистрала "Тракия" - стои несправедливо затворена за движение, въпреки че е изцяло готова. Премиерът Пламен Орешарски незабавно да открие трасето за пътуващите, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с декларация до медиите.

Според съобщение на агенция "Пътна инфраструктура" магистралата ще бъде открита на 15 юли.

Преди това служебното правителство прогнозира, че е напълно възможно магистралата да бъде открита към началото на юли. Според Борисов трасето стои затворено, защото строителната министърка Десислава Терзиева е в Брюксел и я чакат, за да пререже лентата.

Поредица забавяния бяха свързани с технически забележки и разрешения, които обаче не са основание магистралата да стои затворена, твърди Борисов.

"Тенденциозното забавяне на издаването на разрешение за ползване, оправдано с дребни технически забележки, бави пускането на движението, въпреки наличието на Акт 15 и 16 за въвеждане в експлоатация", пише той.

"Автомагистрала „Тракия" е път, който е натоварен с историческите очаквания на българите. Затова никой политик няма право да ги лишава дори и час повече от възможността да пътуват по новата магистрала", настоява Бойко Борисов.

"Това е скандално и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да използват обходни и изключително натоварени в летния сезон стари маршрути. В името на сигурността и безопасността на пътуващите в двете посоки, призовавам премиера Орешарски час по-скоро да позволи на хората и на бизнеса да използват новата магистрала", посочва лидерът на ГЕРБ.

Акт 16 - на 15 юли

На 15 юли ще бъде издадено Разрешението за ползване на последната отсечка на АМ "Тракия", съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

"Как да пусна магистрала "Тракия" без разрешение? Ще бъде готова в понеделник, ще се работи в събота и неделя и в понеделник ще бъде открита", каза в парламента министър-председателят Пламен Орешарски. 

От МРР уточняват, че на 11 юли 2013 г. Държавната приемателна комисия започна работата си по приемането на последната отсечка на АМ "Тракия" - п.в. Зимница-Карнобат.

До момента в ДНСК не са представени съставен от комисията протокол образец 16 и придружаващите го документи. Въз основа на тези документи може да бъде издадено разрешение за ползване на участъка. Това е официалният документ, с който се въвежда в експлоатация участъка от АМ "Тракия".

На заседанието на Държавната приемателна комисия са представени забележки от Пътна полиция за довършване на вертикалната сигнализация на участъка и за отстраняване на строителни отпадъци в близост до пътните платна. Тези забележки са важни за пътната безопасност и ще бъдат отстранени от изпълнителя за не повече от един-два дни.

След извършен допълнителен оглед и представени в ДНСК доказателства за отстраняване на забележките, на 15 юли ще бъде издадено Разрешение за ползване.

Oще: бойко борисов  герб  магистрала  магистрала тракия  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани