Съдът остави в ареста „медузата” Гуцанов | webcafe.bg
newscafe

Съдът остави в ареста „медузата” Гуцанов

Webcafe.bg
03.04.2010, 15:47 (обновена 03.04.2010, 15:56)
Медуза

"Медузата" Борислав Гуцанов смукал от обществени поръчки за рециклирани автобуси

Окръжният съд във Варна наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, арестуван по време на акция "Медузите" във Варна.

Срещу него са повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване. По делото беше представена секретна справка от френското посолство.

В залата защитата на Гуцанов се позова на документ от държавната финансова инспекция, която е извършила проверка в дружеството "Градски транспорт" във Варна. Според адвокатите във фирмата не само не са извършвани престъпления при сключване на сделките, но дори няма констатирани нарушения.

Защитата подчерта още, че през ноември 2009 г. Гуцанов е оказал пълно съдействие на органите на реда и е предоставил всичката възможна документация, свързана с дейността на дружеството.

Според съда обаче от събраните на този етап от разследването доказателства може да бъде направено обосновано предположение за съпричастността на Гуцанов към поне три от повдигнатите срещу него обвинения. Съдът отчете, че няма опасност той да се укрие, но ако остане на свобода, може да извърши ново престъпление, в частност - документно..

Бизнесменът Даниел Славов също получи мярка за неотклонение „задържане под стража". Счетоводителят към фирма „Градски транспорт" Йоана Кръстева остава под домашен арест. Четвъртият задържан - Пенчо Пенчев, управител на фирмата „Градски транспорт", също ще бъде пуснат под домашен арест, тъй като това е поискано и от прокуратурата.

Около 100 човека в подкрепа на четиримата задържани във Варна се бяха събрали пред сградата на съда в морския град. „С теб сме, Гуцанов” викаха събралите се в подкрепа на общинския съветник, част от които са членове на БСП–Варна и представители на градския транспорт.

Четиримата задържани по делото „Медузи” са разследвани за три обществени поръчки с рециклирани автобуси от Франция и Германия. Договорите са сключени между 2003 и 2007 г. и са на обща стойност 2 млн. евро.

По една от сделките, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата-собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства.

Oще: борислав гуцанов  медузи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани