FT: Българската доматена революция | webcafe.bg
newscafe

FT: Българската доматена революция

Тони Барбър, "Файненшъл Таймс" , www. Kafene.net
23.11.2012, 12:44 (обновена 23.11.2012, 13:28)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Полицията взема насериозно идеите да се оцапа парламента

Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия имаше своята Розова революция и, ако един поет с буен перчем, който беше дисидент по времето на комунизма, има късмет, България скоро ще има своята Доматена революция.

Николай Колев, известен като "Босия", беше арестуван в София във вторник, след като хвърли един-единствен домат срещу стената на българския парламент. Това беше протест, казва той, срещу разюзданата официална корупция.

Сега Доматената революция привлича хиляди последователи във Фейсбук. "Доматен митинг" е планиран за събота следобед пред парламента, а полицията взема всичко съвсем сериозно.

Когато тази сутрин преминавах край сградата, където се срещат законодателите, не можех да не забележа няколко облечени в черно жандармеристи, които се разхождаха наоколо - готови да се справят с всеки предсрочно хвърлен домат. Около 100 души се събраха за кратко време, скандирайки "Мафия, мафия".

Колко българи ще се присъединят към протеста в събота? Георги Кадиев - независимо мислещ член на опозиционната БСП, подозира, че няма да са много. Все пак, разочарованието и гневът на Колев от политическата класа на България засяга чувствителна струна у гласоподавателите, ми казва той в кафене до парламента.

"Хората не вярват повече на държавата. По-малко корумпирана ли е България, отколкото преди четири дни? Категорично - не."

Необходими бяха 40 полицаи, за да арестуват Колев - демонстрация на силата на държавата, която сигурно е напомнила на поета за лошото старо време на Тодор Живков - комунистическият диктатор на България, управлявал от 1954 до 1989 година.

Като любопитен пример за нишката, която свързва българското минало с настоящето, е човекът, който беше бодигард на Живков - Бойко Борисов, който е сегашният премиер на страната.

Структурите и идеологията на комунизма са, разбира се, отдавна изчезнали в България. Но зрялата обществена дискусия за комунистическата епоха отсъства в България повече, отколкото в другите страни от централна и източна Европа, пострадали от това минало.

Все пак, следите от този период на българската история могат лесно да бъдат открити. Пред кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов в сряда видях фотографиите на български мъже и жени, които са били на този пост преди него. Сред тях беше Людмила Живкова - дъщерята на Живков.

Много необичайна комунистка, тя е спечелила популярност като почитателка на вековните богати некомунистически традиции на България. След това тя починала неочаквано през 1981-а на 39 години. Мисля си, дали тя би подкрепила Доматената революция?

www.kafene.net


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани