Обединени искания за актуализиран бюджет на НЗОК | webcafe.bg
newscafe

Обединени искания за актуализиран бюджет на НЗОК

Webcafe.bg
10.07.2014, 13:40 (обновена 10.07.2014, 15:42)
болница

ГЕРБ плаши с напускане на пленарна зала заради бюджета на НЗОК

Извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК е свикано днес, но пропадна заради липса на кворум. Представителят на КТ „Подкрепа" в Надзорния съвет напусна заседанието, защото от синдиката са против връщането на топката отново в Касата.

Заседанието е свикано след писмо на Министерство на здравеопазването с искане да се предостави пакет от мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравноосигурителната система. С това министерството иска да обоснове исканията си за промени в бюджета на здравната каса.

ГЕРБ с ултиматум

Междувременно депутатите от ГЕРБ се заканиха да не влизат в пленарна зала, ако до утре не е изготвен проектът за бюджета на НЗОК. Процедурните изисквания за внасяне на законопроект могат компромисно да бъдат заобиколени с цел да се гарантират здравните права на гражданите и няма проблем правителството спешно да одобри подобен законопроект на извънредно заседание или неприсъствено, на подпис, обясни депутатът и четвърти министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Ако управляващите не актуализират бюджета, ще носят отговорност за преустановяване на работата на болниците, ще носят отговорност като масови убийци на граждани", коментира председателят на БЛС Цветан Райчинов, който преди три дни подписа споразумение с Бойко Борисов за актуализация на бюджета.

Надзорният съвет на НЗОК поиска актуализация на бюджета за 2014 г. с 329 млн. лв. От здравното министерство и МФ обаче настояват за осигуряване на част от перите през вътрешни резерви и предприемане на мерки за по-добър контрол.

Обединени в искането за актуализация

Към актуализация на бюджета за здравната каса призовават КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ, които излязоха с обща декларация. Те настояват до края на седмицата здравният министър да внесе необходимия законопроект в правителството, а кабинетът да го одобри и внесе в парламента не по-късно от 15 юли.

„Оценяваме като политически безотговорна позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, с която се заявява отказ да се внесе съответният законопроект в Министерски съвет, а оттам - и в Народното събрание час по-скоро, се посочва в декларацията. Синдикатите и работодателите призовават лидерите на БСП и ДПС да гарантират изпълнението на поетия от тях политически ангажимент за спешна актуализация на бюджета на касата. Заявяваме, че ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва", пише в декларацията.

БСП ще подкрепи решението на правителството за това налага ли се актуализация на бюджета на НЗОК, без да казва какво точно биха подкрепили.

„Към днешна дата, доколкото знаем, касата е редовен платец. В тази държава всеки нещо иска, вероятно има своите основания. Но нека оставим професионалистите да си свършат своята работа. Ние очакваме Министерски съвет да разгледа въпроса и евентуално ако има проблем, да предложи решението на проблема", каза заместник-председателят на здравната комисия в парламента Емил Райнов.

Междувременно медицинските екипи в болниците излизат на предупредителен протест в 12.00 часа утре (11 юли).

Oще: герб  здравеопазване  здравна каса  кт подкрепа  министерство на здравопазването  нзок  подкрепа  синдикат  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.