Докладът на ЕК: Мафията в България е фундаментална | webcafe.bg
newscafe

Докладът на ЕК: Мафията в България е фундаментална

Webcafe.bg
17.07.2012, 10:21 (обновена 17.07.2012, 11:03)
ес

Снимка: © Getty Images

Европейската комисия иска да остане в сила Механизма за сътрудничество и проверка, защото се оказал ефективен. Препоръчва се следващия доклад да бъде в края на 2013 г.

Остават въпроси за независимостта на съдиите в България, пише в черновата на доклада на Европейската комисия, съобщи БНТ. "Организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България", констатира черновата на евродоклада за България според информация на "Труд", чийто кореспондент се сдобил с черновата.

Документът трябва да бъде оповестен утре и прави петгодишна оценка на напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешния ред. Според цитираните независими наблюдатели организираната престъпност остава фундаментално предизвикателство.

Случаят Тодорова

В докладът се казва, че има случаи, когато назначаването на съдии от парламента и ВСС е било непрозрачно и помрачено от обвинения в политическо влияние. Обърнато е внимание на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като се посочва, че то е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция.

Друг проблем е голямата разлика в натовареността на съдилищата в София и другите градове и забавяне публикуването на мотивите за присъдите. По този начин, пише в доклада, много съдии се намират в техническо нарушение и могат да станат обект на субективно отношение.

Проблеми в досъдебното производство

Интензивността на борбата срещу организираната престъпност се е увеличила след 2010 г., като полицията е поела по-активна роля. Все още обаче липсват убедителни резултати в справянето с този проблем в досъдебното и съдебното производство, се казва в доклада. Има много нерешени и забавени случаи, а независими наблюдатели казват, че организираната престъпност е фундаментално предизвикателство за държавата и обществото.

Въпреки че след 2010 г. България инвестира много в подобряване на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени - само няколко важни случая са завършили с присъди, в няколко случая обвиняемите са били признати за невинни, когато наличните доказателства са създали очакване за присъда. Лоши са резултатите и в разкриването на поръчковите убийства, смятат експертите на ЕК. Посочва се и изчезването на братя Галеви след като получиха осъдителна присъда. Брюксел нарича това израз на "систематичните проблеми в налагането на закона". "Няма политическа настойчивост за идентифициране и отстраняване на причините за този голям провал на системата".

Неефективни структури

Документът отбелязва създаването на специализирани структури в полицията, следствието и съда за борба с организираната престъпност, но досега те не са могли да докажат ефективността си. Специализираният съд, например, се е занимавал предимно с маловажни случаи, тъй като законодателството не му дава възможност да разглежда делата по приоритет.

За слабите резултати според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

Европейската комисия иска да остане в сила Механизма за сътрудничество и проверка, защото се оказал ефективен. Препоръчва се следващия доклад да бъде в края на 2013 г.

Oще: доклад  ек  мафия  престъпност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

3 don Pozo | 17.07.201213:32

Не виждат законозателната "власт" щото е придатък лично на боко и влиза в неговите критики. А цялото управление е престъпно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

2 Хейтър | 17.07.201213:29

Аре стига вече с тая ЕК! Крадеца вика дръжте крадеца ..... Те там все едно не знаят кои ни управляват? Все едно не са оплетени като свински черва и не са съдействали за постовете им тук? И ако случайно по тези географски ширини имаше читав народ, който да започне да ги беси, същата тази ЕК ще скочи да си защитава с всякакви средства чедата и съратниците по кражби. Скапаняци ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 17.07.201212:03

Необяснимо е,как при наличието на такива слабости,ЕК не вижда проблеми в ЗАКОНОДАТЕЛНАТА власт.Най-автономната ни власт,която поради модела на организираната престъпност,е ПОДЧИНЕНА ЛИЧНО на премиера.А пък това,на превзет политически език означава,че Конституцията е СУСПЕНДИРАНА!
И още нещо по заглавието-когато организираната престъпност се срасне с властта,тогава тя става фундаментална.Тогава,за по-кратко я наричат МАФИЯ!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани