Крим си има конституция | webcafe.bg
newscafe

Крим си има конституция

Webcafe.bg
11.04.2014, 16:06 (обновена 11.04.2014, 16:54)
крим

Снимка: © getty images

Крим вече има собствена конституция като република в състава на Руската федерация

Властта в Крим прие конституцията на новата република в състава на Руската федерация. Документът е одобрен от всички 88 присъстващи в залата депутати.

Не е необходимо конституцията да бъде утвърдена от органите на централната власт в Русия и ще влезе в сила веднага, след като бъде публикувана в парламентарния вестник „Криымские известия". Говорителят на кримския парламент Владимир Константинов обяви, че конституцията може да влезе в сила още в събота.

Според документа Крим е правна и демократична република в състава на Руската федерация, а нейната територия е част от територията на Русия.

Конституцията беше приета по време на извънредна сесия на местния парламент. Според документа броят на депутатите ще бъде намален на половина. Текстът на документа посочва, че прекият израз на върховната власт на народа са референдумът и „свободните избори", като определя за недопустимо завземането на властта.

Приетият текст утвърждава като официални езици руския, украинския и кримско-татарския.

Стратегическият полуостров се отдели от Украйна с референдум на 16 март, въпреки отпора на ЕС, НАТО и САЩ, а два дни по-късно бе подписан договор за присъединяване на Крим и Севастопол към Русия.

Идеи за промени в украинската конституция

Междувременно се обмислят и промени в конституцията на Украйна, които да позволят на местните властови структури да поемат управлението на регионите. На среща с местни лидери в Донецк украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че правителството е готово да се вслуша в мнението на местната власт. По думите му трябва да се промени конституцията и да се премахнат областните държавни администрации и да се засили ролята на местните.

Яценюк каза още, че в Украйна остава да действа езиковият закон Колесниченко-Кивалов, който "фактически дава на руския език статут на държавен". Той подчерта, че украинското правителство не е променяло политиката по езиковия въпрос.

„Никой и никога няма да ограничава използването на всеки един език и на първо място на руския", заяви премиерът.

Яценюк сподели и идеята да бъде приет закон за местния референдум, като за целта трябва да се промени и държавният закон за референдума. В момента украинското законодателство не разрешава местни референдуми.

На пресконференция в Донецк премиерът заяви, че е съгласен на 25 май в деня на президентските избори, да има и референдум за внасяне на изменения в конституцията, свързани със статута на руския език и правата на регионите.

Oще: конституция  крим  република  руския  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани