"РискМонитор": ДАНС е създадена с главата наопаки | webcafe.bg
newscafe

"РискМонитор": ДАНС е създадена с главата наопаки

Webcafe.bg
21.06.2010, 18:35 (обновена 21.06.2010, 19:03)
Цветлин Йовчев

Снимка: © БГНЕС

Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев мисли как да продължи реформата, за да "изчисти" разузнавателния профил на агенцията по сигурността

ДАНС не е сглобена както трябва и реформата в Държавна агенция "Национална сигурност" трябва да продължи, за да изчисти напълно разузнавателния й профил. Това се посочва в годишния доклад на фондация "РискМонитор" за дейността на ДАНС, представен днес.

По думите на изпълнителния директор на "РискМонитор" Стефан Попов агенцията е създадена заради конфликта между бившия премиер Сергей Станишев и вътрешния му министър Румен Петков и е направена с "главата наопаки". Тя е мощно овластена институция, но може да бъде и обществено опасна, каза Попов.

ДАНС беше създадена след обединението на Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването), военното контраразузнаване, Агенцията за финансово разузнаване и НСБОП, но при управлението на ГЕРБ антимафиотите отново бяха извадени от състава й и върнати на МВР.

Докладът показва, че изпълнението на задачи, обвързани с кръгове във властта, е една от основните причини за институционалната слабост на ДАНС. Агенцията не бива да се закрива, но но може да се припознава като родното ФБР, тъй като не е разследващ орган.

Според Попов още при създаването си през 2008 г. ДАНС е структурно объркана, тъй като съвместява полицейски, разследващи и разузнавателни функции. Тя била опит да се създаде "криминално разузнаване", което да съответства на съвременните рискове пред сигурността, каквото е у нас криминализацията на държавата. Но тази сглобка се е оказала дефектна.

Според авторите на анализа положителните тенденции са основно две: премахнати са дублиращите функции с МВР, и се осъществява парламентарен контрол.

От "РискМонитор" посочиха като проблем начина, по който се назначават служителите на прикритие в агенцията - няма политически контрол при доказването на оперативната необходимост те да се назначават.

Не било ясно също така и как ще се съкращават служителите на прикритие. Препоръчват се по-прозрачни процедури за привличане на кадри, което да създаде по-конкурента среда при кандидатстване.

Един от изводите е, че публичният образ на ДАНС е пострадал от скандала с Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС, а сега в ареста.

Oще: данс  рискмонитор  румен петков  сергей станишев  стефан попов  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани