ЕРП-атата се готвят за отпор | webcafe.bg
newscafe

ЕРП-атата се готвят за отпор

Webcafe.bg, по Агенция Фокус, БНР и "24 часа"
25.03.2014, 12:45 (обновена 25.03.2014, 13:31)
съд

ЕРП-ата показват мускули на властта - в случай че се тръгне към отнемане на лицензите им

Eнергоразпределителните дружества се готвят за законен отпор срещу натиска на властта през НЕК и ДКЕВР да платят спешно близо 320 милиона лева поради липсата на ликвидност на НЕК.

За да ги накара да платят, ДКЕВР дори заплаши с отнемане на лицензи.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт заяви по БНР, че истината за проблемите между трите ЕРП и НЕК е много по-мрачна.

А НЕК дължи над 1 млрд. лева за произведена електроенергия

"Би било добре, ако истината съответства на хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, че има три дружества, които са влезли в някакъв заговор и задържат 300 милиона, с което създават проблеми на НЕК, която заради това не може да плаща задълженията си за изкупена енергия от централите.

Би било добре да е така, само че за съжаление истината е по-мрачна. Още 9-месечните отчети на дружествата от м.г. показаха, че проблемът е по-мащабен. НЕК дължеше на същите производители над 1 милиард лева, което е 3-4 пъти повече от тези 300 милиона, за които сега говорим. Проблемът има мащабни измерения и неговото отражение излиза извън рамките на електроенергийната система", заяви Диловска.

Според нея намаляването на цената на тока повече от 3 пъти е задълбочило кризата, но държавният регулатор може да се поправи. По думите й трябва да има няколкогодишен график за повишаване цената на тока и да се направят реформите в енергетиката, препоръчани от Европейската комисия (ЕК), сред които е и въвеждане на директивите на Третия енергиен пакет.

Препоръките на ЕК са за 5-годишен график за поскъпване на тока, а Диловска смята, че това трябва да е съчетано с ефективни мерки за енергийна защита на социално слабите български граждани.

ЕВН се готвят за съд

Едно от трите ЕРП - австрийската фирма ЕВН, вече е наела международна адвокатска кантора и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро, съобщи австрийският вестник "Курир", цитиран от "24 часа".

Компанията се мотивира, че е платила за лиценза си 270 млн. евро и е инвестирала над 600 млн. евро. От "Дондуков" 2 са съобщили, че миналата седмица президентът Плевнелиев се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц и е обсъдил притеснението на компанията от "липсата на конструктивен диалог с управляващите".

От "ЕВН България" съобщиха, че ще търсят от НЕК близо 250 милиона евро и напомниха, че вече е заведено арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България за насърчаване на инвестициите. От компанията заявяват още, че въпреки че НЕК не прие предложените от тях 32 млн. лв. заем за покриване на текущи разходи, парите още не са върнати в сметките й.

Междувременно стана ясно, че поради невъзможност за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система е предприето значително ограничаване на енергийните мощности. До 17 часа е действало ограничението за ТЕЦ "Марица Изток 2" и централата е работила на 50%. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с 30% намалена мощност.

За няколко часа беше ограничена с 60% максималната работна мощност на всички производители на ток от ВЕИ, присъединени към преносната и разпределителните мрежи.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не могат да прогнозират какви ограничения ще се наложат през следващия ден, но се очаква производствените мощности да продължат да работят с намалена мощност поради ниското вътрешно потребление.

Oще: дкевр  евн  енерго-про  ерп  задължения  иск  нек  отпор  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани