Премиерът Бойко Борисов е обещал на лекарите, че парите, които ще се изплатят на болниците през тази година няма да са по-малко от изплатеното им м.г. | webcafe.bg
newscafe

Борисов обеща пари на лекарите, Дянков ги търси...

Webcafe.bg
31.08.2010, 14:11 (обновена 01.09.2010, 08:10)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Премиерът обещава, Дянков - да му мисли как да дава...

Премиерът Бойко Борисов обещал да даде на болниците тази година същите пари, които са имали и през 2009-а. Въпросът е колко точно и откъде ще се вземат. С изпълнение на Борисовото обещание е нагърбен финансовият министър Симеон Дянков.

Работна група от представители на кабинета и медиците ще направи точни сметки къде и защо има недостиг на пари. 

Всички тези новини се разбраха след среща днес на министър-председателя с Обществения съвет в здравеопазването, в който влизат лекари, синдикати и пациентски организации. Целта на срещата е да се снеме напрежението в гилдията, която се кани да стачкува в средата на септември.

След нея стана ясно, че лекарите може и да се въздържат от протести, които най-много плашат премиера, но окончателно ще го обявят след като сложат подписи под разчетите и след като стане ясно дали премиерът ще спази обещанието си.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи, че в срок най-късно до две седмици въпросът трябва да се изясни и да бъде подписан документ, удостоверяващ задължението на правителството да осигури допълнителни средства. Дотогава лекарите запазват готовността си да протестират.

Според здравния министър проф. Анна-Мария Борисова трябва да се търсят 56 милиона, които не достигат на министерството за дейностите, финансирани от него. От бюджета на здравното министерство се плаща и разликата от 1.40 лева между намалената още при тройната коалиция пациентска такса за пенсионерите и реалната й цена. Джипитата не са получавали тези пари изобщо от началото на годината досега.

По данни на синдикатите средно на месец през 2009-а за здравеопазване са плащани над 90 млн. лева, а сега - 69 млн. лева. Разминаването идвало, тъй като част от парите се връщали във фискалния резерв, а не отивали за здраве.

Общо неплатените задължения, които трябва да се покрият от март досега, са 205 млн. лева. Те са необходими, за да се успокои системата, да работи нормално и да не се връщат пациенти, заяви д-р Душков от КТ "Подкрепа".

Анна-Мария Борисов обяви, че предстои пълна ревизия на всички клинични пътеки. Това ще се отнася за заплащането им, за структурата им, времетраенето на процедурите и др. "Искаме да въведем ред в тази система", отсече министър Борисова. По думите й проверката ще трае около месец, тъй като става дума за около 300 клинични пътеки. 

Според Райчинов все още има шанс, ако работата започне веднага, клиничните пътеки да са с нови цени от началото на следващата година.

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да каже откъде ще вземе обещаните, но липсващи пари за здравеопазване - вероятно защото не знае... Уточни само, че няма да се бърка в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

СДС пита къде са парите от здравни вноски

Лидерът на СДС Мартин Димитров предупреди днес, че Бюджет 2011 е последният шанс на това правителство да тръгне в правилната посока. Това обаче, според него, ще бъде трудно, защото бюджетът ще бъде правен в условия на изчерпани финансови ресурси и липса на фискален резерв.

Според него актуализираният бюджет за 2010 г. няма да бъде изпълнен и ще има дефицити при болниците и общините. Председателят на СДС доразви тезата на лидера на ДСБ Иван Костов, че "икономиката се скрива в бърлогата си като мечка".

"Мечките се прибират за сън, но след като са натрупали нещо. В нашия случай ние сме изяли всичко. Аз бих добавил, че икономиката се прибира като мечка, но гладна мечка, която няма да заспи и ще ръмжи неспокойно", заяви лидерът на СДС.

"Здравеопазването остава сфера на добри намерения, чието изпълнение е лишено от политическа воля, от административен капацитет и ясна визия. Реформа категорично няма и е заменена от намаляване на броя на леглата, липса на финансова стабилност и ръст на дълговете на болниците. Пациентите са лишени от свободата на избор на лечебно заведение заради орязаните бюджети, а лекарите все повече напускат страната", се казва в позицията на партията.

Десните заявиха, че само за първите 6 месеца на годината има общо 1.16 млрд. лева от здравни вноски, но парите не се дават за здравеопазване. Депутатът от СДС Ваньо Шарков заяви, че извън тези средства трябва да има и задължителен резерв от 193 млн. лева на здравната каса, но изрази съмнения, че вече е изхарчен.

Oще: анна-мария борисова  бойко борисов  болници  здравеопазване  лекари  протести  симеон дянков  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 22:54

2 nesumottuk | 31.08.201023:01

Всъщност ББ има генерално решение на проблемите в здравеопазването - във всеки окръжен град по една църква с чудодейни мощи. Слепи, глухи бременни и тям прочие на приемлива опашка и изцеление. Остава Б.Димитров за няма и време да осигури "мощите".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 15:49

1 be_google | 31.08.201016:01

Удивителна Удивителна Удивителна обещанията на герберите са като бяла лястовица- едва ли ще я видиш през живота си!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани