Чобанов не прави връзка между КТБ и оставката на правителството | webcafe.bg
newscafe

Чобанов не прави връзка между КТБ и оставката на правителството

Webcafe.bg по BTV
24.07.2014, 20:03 (обновена 24.07.2014, 20:45)
петър чобанов

Ако министър-председател бил Станишев, Чобанов нямало да е министър

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов, като подчерта, че не би работил в кабинет с друг министър-председател освен с Орешарски.

Чобанов отказа да направи връзка между оставката на правителството и кризата с КТБ. Той коментира състоянието на банката, казвайки, че в банката е имало проблеми, свързани с концетрацията на средства и с работата й със свързани лица. Има вариант от гледна точка на закона БНБ да предложи на акционерите да попълнят дупката за оздравяването на банката, каза още Чобанов.

Оманският фонд иска да оздрави банката. Като държавен фонд те трябва да отговарят пред парламента си, защо са направили рискова инвестиция, затова те са готови да участват в оздравяването на банката, обясни Чобанов. Според него и те не разполагат с достатъчно информация как се е стигнало до това стабилна на хартия банка да се окаже с празен портфейл.

"Споразумението с Уестингхаус ще бъде сключено, ако има приемственост от следващото и по-следващото правителство", каза финансовият министър в оставка.

Според него перспективата пред кабинета не е била много дълга още от самото начало. Чобанов се определи като кандидатура изцяло на Орешаски, но припомни, че Сергей Станишев го е повикал, да стане кандидат-депутат на партията, преди той да стане финансов министър.

Чобанов заяви, че има риск от неизпълнение на приходната част на бюджета от 500 млн. лева, като предвиди възможност сумата да е по-висока в зависимост от това как се управляват финансите в бъдеще.

"От тук нататък може да се окаже, че предсрочните избори ще ни струват поне половината от икономическия растеж", каза още Чобанов.

Той се зарече, че оставя страната в добро състояние от финансова гледна точка.

"Към момента не смятам, че имаме нужда от МВФ. Валутният борд не е заплашен, стига ние да не го плашим с приказки. Имаме валутни резерви, малко по-малко от 30 милиарда лева", посочи Чобанов и допълни, че във фискалния резерв има 8,8 млрд. лева и няма нужда от заеми.

Министърът коментира и възможността служебното правителство да прибегне до взимане на нови заеми до изборите, предложена от Росен Плевнелиев - според него, това е невъзможно. Липсва парламент, през август световните финансови пазари не работят, уточни Чобанов.

Той коментира и актуализацията на бюджета като възможно решение за създаване на финансови буфери в ситуация на несигурност в държавата. Според него в момента тези буфери са достатъчни и подчерта, че при актулиация не трябва дефицитът заложен в бюджета да надвишава 3%.

Oще: банка  бсп  бюджет  кабинет  ктб  министър  омански фонд  пари  правителство  резерв  финанси  финансов министър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани