ГЕРБ и РБ с обща програма за управление | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ и РБ с обща програмна декларация за управление

Webcafe.bg
02.11.2014, 18:35 (обновена 02.11.2014, 22:12)
Томислав Дочнев и Румяна Бъчварова след преговори между ГЕРБ и РБ

Снимка: © ГЕРБ

Според Томислав Дончев от ГЕРБ думите му, че Радан Кънев може и да е премиер, не са били шега.

Има общо съгласие около програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок, както и съгласие за бъдеща коалиция. Това стана ясно след около шест часа разговори между представителите на двете партии, по време на които са били изчистени споровете по текстовете.

Според Томислав Дончев от ГЕРБ и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Меглена Кунева, които направиха изявления сред срещата, остават само редакционни корекции по програмата за едно бъдещо управление, които ще бъдат направени тази нощ, за да може утре до обед всичко да стане ясно.

Преди утре няма да се обсъждат министерски постове.

Според Кунева, това ще има смисъл само, ако е готова общата програмна декларация.

"Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки", гласеше част от изявлението на Миглена Кунева.

Тя отказа да коментира дали е обсъждан въпросът за премиерско място на Радан Кънев, въпреки че призна, че "това е интересно", но въпреки това всички са се концентрирали на този етап върху програмната декларация.

"До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя (програмата) бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят", смята Кунева.

"В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват", добави тя и заяви, че Реформаторския блок ще поеме политическа отговорност.

"Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности", добави Кунева.

Според Божидар Лукарски и Томислав Дончев, следващата стъпка е програмата да бъде изпратена до Патриотичния фронт и до АБВ, с желанието да се търси колкото се може по-широка подкрепа за нея.

"Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние", уточни Томислав Дончев и добави:

"Отнасяме се с уважение от необходимостта да протекат още вътрешни консултации, но часовникът оттук-нататък цъка много безмилостно. Ако имаме силна политическа формула, нямаме никакво основание да бавим и да чакаме. Ако ще имаме правителство, изобщо не е необходимо да се изчерпва срокът докрай. Ако има съгласие, готовност, обща воля, сме в състояние да внесем в Народното събрание предложение за Министерски съвет и по-рано от предвидения в Конституцията срок".

Oще: герб  декларация  миглена кунева  програма  рб  реформаторски блок  томислав дончев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани