Невъзможното съгласие по закона за горите | webcafe.bg
newscafe

Невъзможното съгласие по закона за горите

Webcafe.bg, по БНР
18.06.2012, 12:36 (обновена 18.06.2012, 16:08)
бойко борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът Бойко Борисов призова да спрат блокадите на мостове и пътища

Не е постигнато съгласие по спорния текст за промяната на предназначението в Закона на горите на срещата при премиера, предаде БНР. Еколозите предложиха нов алтернативен вариант, срещу който се обяви организацията "Природата на хората и регионите", защитаваща бизнес проектите.

Става въпрос за параграф осми, който е ябълката на раздора - позволява застрояване на горски терени без промяна на предназначението им. Това означава, че инвеститорите няма да плащат между 20 000 до 35 000 лева на декар, ако искат да строят писти и други съоръжения за зимен спорт в планините.

Според коалиция "За да остане природа в България", текстът е "лобистки" и обслужва икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда. Организацията "Природата за хората и регионите", която участва в неделната блокада на път Е-79 в подкрепа на закона, пледира за премахване на бюрократичните пречки за развитието на туризма, включително и промяна на плановете за управление на природните паркове.

Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че няма как да се постигне компромис за текста, който дава монопол на частен инвеститор над обществените гори. Като някакъв вариант за съгласие Божинов припомни предложенията си общините да имат 50% дял в бъдещи инвестиционни проекти, който да бъде използван единствено за лесоустройство и инфраструктура.

Икономически анализ показва, че повечето оператори на ски съоръжения работят на загуба, съобщи по БНР Мариан Йорданов от "Инвестор.бг".

Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа обобщи исканията на еколозите преди преговорите: "Искаме за природните паркове да бъде запазен начинът на строителство на ски курорти, където характерни са концесиите, където държавата е абсолютният възложител.

За частните и общинските гори, където местните биха искали да се развиват и да строят ски писти, стига те да са в рамките на екологичното законодателство, поискахме от премиера и от министъра да прецизират текстовете, така че да се гарантира, че строителството на тези съоръжения да става все пак с промяна на предназначението, при което да се събира такса". 

Аргументът на министъра на земеделието Мирослав Найденов за запазване на текста от новоприетия закон бе: "Ако се промени предназначението, първо, то излиза от Държавния горски фонд и, второ, държавата е длъжна на този, в чиято полза е променено предназначението, да му го даде. Тогава няма да имаме гаранция, че тези гори ще останат държавни". 

Жители на Сапарева баня готвят протест срещу ветото върху Закона за горите. Те ще спрат движението по главен път Е-79 за 10 минути, на входа на Дупница от София, при с. Пиперево. При посещението си в Дупница в неделя, премиерът Бойко Борисов призова да спрат блокадите на пътища и мостове.

Той обеща "широко обществено обсъждане" на Закона за горите. Докато няма 100% консенсус по тази тема, аз няма да дам на депутатите от ГЕРБ да вкарат отново закона, каза премиерът, цитиран от БТА.

А междувременно

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик, съобщи Mediapool.bg в проучване на Лили Границка. Продават се както къщи за гости на три етажа за 177 хил. евро, така и петзвездният хотел "Тамплиер" за близо 17.4 млн. лв. Това показва справка в сайтовете за имоти и наблюденията на брокери.

Над 35 хотела за продажба са обявени наimot.bg. Средната им цена на квадратен метър е около 560 евро. Става въпрос за реално работещи хотели, които имат договори с туроператори. Реалният им брой обаче е много повече, защото голяма част от тях не са обявени публично за продажба, коментираха брокери. Според тях може да се каже, че всеки втори хотел се продава. По данни на общината броят на хотелите в Банско е около 125.

В същото време около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути днес международен път Е-79 с искания правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини. Аргументът им е, че това би обрекло хората там на безработица и мизерия.

Протестът вървеше с оркестър - и деца в редиците. Блокадата им завърши с падане на колене на пътя.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

2 D G D | 18.06.201223:21

"...аз няма да дам на депутатите от ГЕРБ да вкарат отново закона, каза премиерът..."

А бе на тоя няма ли кой да му обясни Конституцията, /тя малко по-сложна от Винету/ - че Аз-а му няма право да нарежда на депутатите?!?! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 18.06.201215:36

Дефектната ни власт,вече повече от 20 години,възвеличава частната собственост като свещена.Но нейните "мозъци" бързо се запушват,щом се изправят пред въпроса,какво означава притежаването на природа,или на обособени части от нея?След като всички хора,животни,риби,птици,растения и т.н. са деца на природата и произхождат от нея.Да я притежават е все едно,че обладават майките си.Но дори и такова падение не спира нашите алчни велможи Удивителна
   

оценка

+0 -0