Прокурорски шефове в Съдебния съвет | webcafe.bg
newscafe

Прокурорски шефове в Съдебния съвет

Webcafe.bg
22.09.2012, 11:03 (обновена 22.09.2012, 11:20)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Предварително беше ясно кои прокурори ще влязат във ВСС

Двама от заместниците на Главния прокурор Борис Велчев са сред четиримата обвинители, които ще влязат в състава на новия Висш съдебен съвет. Освен Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, в съвета отиват още апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев и окръжният на Благоевград Елка Атанасова.

Ситнилски и Боев бяха избрани снощи на първия тур на общото събрание на прокурорите, а Кожарев и Атанасова - на втория.

Всеки боец, който тръгва на битка трябва да очаква победата, каза пред БГНЕС Камен Ситнилски за избора си. Той заяви, че държавното обвинение се нуждае от защита „от всички, които неоснователно ги обвиняват, от всички, които искат да се бъркат в работата им, от всички, които неоснователно, съвсем произволно се опитват да им вменят вина за това, което е вина на обществото или държавата".

Ситнилски не пропусна да коментира вчерашния провал по делото САПАРД: След като обвинението не е издържало, явно доказателствата не са били достатъчно, за да издържат, т.е. градска прокуратурата може да e положила усилия, но да не е успяла да събере".

Другият зам.-главен прокурор Михаил Кожарев заяви, че преместването на него и Ситнилски във ВСС няма да обезкърви обвинението. Той посочи, че „има изключително много достойни колеги, които могат да заемат тези постове".

Има ли изненадани?

Имената на Кожарев, Ситнилски, Боев и Атанасова се спрягаха като бъдещи членове на ВСС дни преди общото събрание на прокурорите. По данни на „Дневник", из цялата страна се е провеждало лобиране в полза на първите трима, а смятаната за близка до Камен Ситнилски Елка Атанасова е надделяла във вътрешните борби с други топобвинители.

Камен Ситнилски, на когото остават две години преди пенсия, е бил прокурор от 1979 до 1992 г., когато е уволнен. След това работи като юрист в Темида АД, както и в борда на Мини Марица - Изток.

Върнат е в прокуратурата от Никола Филчев през 2004 г. директно във ВКП. Борис Велчев го избира за свой заместник през 2006 г., като Ситнилски ръководи проверката на дейността на Никола Филчев. Тя приключи само с няколко дисциплинарни наказания. Ситнилски вече е бил член на предишния ВСС - през 2007 г.

Неговата дъщеря е съдия в Админстративен съд София, единият му син работи в ДАНС, а другият - в РВД.

Въпреки, че е представян като прокурор от кариерата, зам.-главният прокурор Михаил Кожарев реално е работил в прокуратурата по-малко от пет години (в СГП, а после в Главна прокуратура). През 1999 г.  Кожарев става адвокат, за да се върне с външен конкурс в държавното обвинение през 2009 г. и да стане зам.-главен прокурор преди няколко месеца.

Oще: всс  камен ситнилски  михаил кожарев  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 22.09.201220:44

Не знам кой сбърка - аз или компютъра, но този коментар не беше за тук...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 22.09.201220:40

Сигурно съм оглупял, щото не си спомням Фердинанд да е роден в България...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани