От лятото - пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв.м | webcafe.bg
newscafe

Без тютюнев дим в малките кръчми от лятото

Webcafe.bg
18.01.2011, 15:27 (обновена 18.01.2011, 16:56)
цигари

Снимка: © FDA

Така изглеждат страховитите предупреждения за пушачи в САЩ, у нас може да се дими на воля...

От лятото на тази година се въвежда пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м, съобщиха от здравното министерство. Сега тези заведения имат право да избират дали да са за пушачи или за непушачи, което - според бизнеса, създава неравнопоставеност в работата им, обясниха от ведомството.

За новото ограничение са се разбрали министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, председателят на парламентарната здравна комисия Десисилава Атанасова, представители на икономическото министерство, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София на среща при премиера Бойко Борисов.

Предложението ще се обсъжда и от ПГ на ГЕРБ и след това ще бъде внесено като проект в парламента. Причините за промяната са, както в подобряването на здравословната среда за живот, така и на премахването на неравнопоставените условия за работа на бизнеса у нас, обясниха от ведомството на д-р Константинов.

При представянето на концепцията си за по-добро здравеопазване в края на м.г. Стефан Константинов обяви, че ще направи всичко възможно в България да бъде изцяло забранено пушенето в закритите обществени места. На срещата при Борисов вчера е решено, че през 2012 г. ще се вземе решение и затова кога в страната ще се въведе подобна забрана, съобщиха още от здравното министерство.

От средата на 2010 г. в България трябваше да има абсолютна забрана за пушене на обществени места, но управляващите я отмениха. С промени в Закона за здравето от миналото лято беше въведен по-либерален режим, а с решение на правителството от ноември 2010 г. беше решено, че новият ред за пушене на обществени места ще е в сила от средата на декември м.г.

Предвижда се помещенията за пушачи в заведенията, в търговски и административни сгради, офисите и в закритите части на гарите и летищата да са оградени със стени и плътно затварящи се врати и да имат добра механична вентилация. Кафенетата и ресторантите с площ до 50 кв. м могат да изберат дали да са за пушачи или непушачи. В тези за пушачи няма да се допускат деца до 18 години.

Пространствата, в които е разрешен тютюневият дим, трябва да са по-малко от 50% от площта на заведението. В дискотеките и баровете, които са с изцяло нощен режим на работа, пушенето ще е разрешено независимо от площта им, но там не трябва да се допускат деца.

Глобите за собствениците на заведения, които нарушават новите разпоредби, ще са от 500 до 10 хил. лв. Инспекциите за опазване на общественото здраве така и не започнаха проверки в началото на годината, както обещаха.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.