DEA отваря офис в София | webcafe.bg
newscafe

DEA отваря офис в София

Webcafe.bg
03.04.2012, 10:26 (обновена 03.04.2012, 18:33)
кокаин

В София е 87-ото представителство на Службата на САЩ за борба с наркотиците DEA

Службата на САЩ за борба с наркотиците DEA (Drug Enforcement Agency) откри днес офиса си в София в присъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов и на директорката на агенцията Мишел Лионхарт. Тя е първият специален агент на ДЕА, издигнал се до нейния връх, след като е преминала цялата йерархична стълбица, съобщи "Труд".

Пръв за отварянето на офиса съобщи преди три месеца посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. DEA има бюра в Албания, Хърватия, Чехия и други европейски страни. Агенцията има 227 офиса във всички американски щати и още 86 представителства в 62 държави.

Трафикът на дрога през България расте, отбеляза и последният доклад на Държавния департамент, подготвен от DEA, по темата. В него се посочва, че пратките наркотици, които залавят българските митници, са "историческо ниски".

Офисът в България се финансира от бюджета на агенцията. Все още не е ясно колко души ще работят в него. Преди време от американското посолство съобщиха, че от 2008 г. в резултат на съвместни разследвания между DEA и ГДБОП  са конфискувани наркотици на стойност над $3.1 млн.

Преди време вицепремиерът Цветанов коментира, че откриването на бюрото е "ясен знак за доверие и стратегическо партньорство" и благодари за обучението, което DEA е правила на български служители за противодействието на трафика на дрога и прането на пари.

"От дълго време чакаме този ден. Бях тук през 2008 г. и тогава обещах на много хора тук, че следващия път, когато се върна в София, ще отворим офис на DEA", каза Лионхарт.

"Имаме офиси в Гърция вече от 30 години, присъстваме в Турция над 50 години вече. Имаме много добро сътрудничество с България и работим с нашите партньори, за да спрем трафика на наркотици в Европа и света", заяви директорът на DEA.

"Изключително съм развълнуван, защото това беше една мечта", каза Цветанов. Той припомни за сътрудничеството на ГДБОП с DEA за реализирането на знаковата операция "Лунна светлина".

"Ние сме част от балканския път на хероин и по този начин ще допринасяме за общата колективна сигурност на ЕС. България засилва основната си роля за пресичането на подобни канали и ние ставаме много по-сигурна граница на ЕС", допълни министърът на вътрешните работи.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 03.04.201223:05

Ако някой искаше да има контрол върху наркотичните вещества нямаше да ги превръща в еталон за престъпност. Според мен е лицемерие преследването на снабдители на пристрастяващи вещества без също толкова пълен интерес към вече пристрастените. Вкарването в рамките на закона би намалило драстично проблема, но "проблемът" носи и други изгоди за вечно "решаващите" го. Единственият натурално престъпен елемент в разпространяването на наркотици всъщност е скланянето на други лица към вредна зависимост, но се преследва не това, а търговията със зависимост - също такава зависимост, каквато не се счита за престъпление, колкото и да е налудничава, ако е от държавата.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 14:44

3 Rushi Go Namushi | 03.04.201214:19

Агенцията има 227 офиса във всички американски щати и още 86 представителства в 62 държави.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Бравоооо!!!Сега контролът е навсякъде,демек целият трафик ще минава през тях.Набират ли "търговски представители"?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

2 leibstandarte | 03.04.201213:41

Ами ха добре дошлиУсмивка Пък да не се въздържат само с това, по нататък да ни изпратят от щатите и едно МВР со все персонала и пак така една ЮЕс агенция Митници и работата може и да стане Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 03.04.201212:27

Това е чудесна новина!Макар,че се надявах САЩ първо да помогнат на онези хора,които са работили цял живот съзнателно,но днес умират от глад,болести и самота.Чак след това да положим грижи и за наркоманите-за нашите,но най-вече за американските!Защото дори и те са хора...
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани