България шампион по измами с пари на ЕС | webcafe.bg
newscafe

България шампион по измами с пари на ЕС

Webcafe.bg , По БНР
14.07.2010, 18:56 (обновена 14.07.2010, 19:09)
бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Освен 280 млн. евро за реактора на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов ще трябва да намери и 45.5 млн. евро, които България да върне на ЕС...

България е на първо място в ЕС по докладвани нередности и измами с пари от предприсъединителните фондове, предаде БНР. Най-проблемна е земеделската програма САПАРД, където са засегнати 1/5 от отпуснатите ни от Евросъюза средства.

Данните са от представения днес годишен доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на общността и борбата с измамите. 

Сигналите за нередности, включително измами, в България са се увеличили със 134% през 2009 г. спрямо 2008 г., но не защото броят им е нараснал, а просто били докладвани по-добре, обясниха от Брюксел.

Докладваните в Брюксел нередности с пари по САПАРД у нас засягат 20% от проектите - този процент е най-високият, регистриран някога от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за всички еврофондове във всички държави, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

България държи печалното първенство и по нередности и измами с пари от всички предприсъединителни програми. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следва ни Румъния със 196 случая.

Общо 307 са българските случаи по САПАРД, за които европейското финансиране е в размер на над 65 млн. евро. Регистрирани са и 65 случая по ФАР и 4 по ИСПА. Общата стойност на неправомерно отпуснатите пари по предприсъединителните програми през 2009-а е била над 74 милиона евро - от тях България е длъжна да възстанови обратно на бюджета на ЕС близо 45.5 милиона евро, от които 43 милиона са по САПАРД.

От Европейската комисия подчертават, че не всяка нередност е измама и злоупотреба, и че част от случаите са свързани с технически и документни грешки. За България обаче в доклада е записано, че изключителната ситуация показва известни слабости в националната система за борба с измамите. Повечето нередности са били установени от външни, а не от вътрешни проверки, пише още в документа.

Другите обяснения, които дадоха днес от Еврокомисията за българския случай: контролът у нас нараства заради увеличения натиск от Брюксел, освен това - срокът на действие на предприсъединителните програми изтича, а това винаги е свързано с повече проверки, затова установяването на повече нередности не е изненада.

Oще: брюксел  българия  доклад  ек  измами  испа  сапард  фар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.07.2010, 08:56

1 Lyubo | 15.07.201009:04

Само не разбрах защо сте сложили Бойко на снимката като при него няма злоупотреби с европейски пари или ако има са толкова дребни, че не могат да се открият ? Разбирам, че сте малоумни бели циганчета-комунистчета, но трябваше да сложите евтината руска курва серГЕЙЧО Намига Намига Това ми е първия и последен коментар и повече няма да ви посещавам пропадналия сайт Усмивка Иначе ви пожелавам успех! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани