България шампион по измами с пари на ЕС | webcafe.bg
newscafe

България шампион по измами с пари на ЕС

Webcafe.bg , По БНР
14.07.2010, 18:56 (обновена 14.07.2010, 19:09)
бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Освен 280 млн. евро за реактора на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов ще трябва да намери и 45.5 млн. евро, които България да върне на ЕС...

България е на първо място в ЕС по докладвани нередности и измами с пари от предприсъединителните фондове, предаде БНР. Най-проблемна е земеделската програма САПАРД, където са засегнати 1/5 от отпуснатите ни от Евросъюза средства.

Данните са от представения днес годишен доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на общността и борбата с измамите. 

Сигналите за нередности, включително измами, в България са се увеличили със 134% през 2009 г. спрямо 2008 г., но не защото броят им е нараснал, а просто били докладвани по-добре, обясниха от Брюксел.

Докладваните в Брюксел нередности с пари по САПАРД у нас засягат 20% от проектите - този процент е най-високият, регистриран някога от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за всички еврофондове във всички държави, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

България държи печалното първенство и по нередности и измами с пари от всички предприсъединителни програми. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следва ни Румъния със 196 случая.

Общо 307 са българските случаи по САПАРД, за които европейското финансиране е в размер на над 65 млн. евро. Регистрирани са и 65 случая по ФАР и 4 по ИСПА. Общата стойност на неправомерно отпуснатите пари по предприсъединителните програми през 2009-а е била над 74 милиона евро - от тях България е длъжна да възстанови обратно на бюджета на ЕС близо 45.5 милиона евро, от които 43 милиона са по САПАРД.

От Европейската комисия подчертават, че не всяка нередност е измама и злоупотреба, и че част от случаите са свързани с технически и документни грешки. За България обаче в доклада е записано, че изключителната ситуация показва известни слабости в националната система за борба с измамите. Повечето нередности са били установени от външни, а не от вътрешни проверки, пише още в документа.

Другите обяснения, които дадоха днес от Еврокомисията за българския случай: контролът у нас нараства заради увеличения натиск от Брюксел, освен това - срокът на действие на предприсъединителните програми изтича, а това винаги е свързано с повече проверки, затова установяването на повече нередности не е изненада.

Oще: брюксел  българия  доклад  ек  измами  испа  сапард  фар 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.07.2010, 08:56

1 Lyubo | 15.07.201009:04

Само не разбрах защо сте сложили Бойко на снимката като при него няма злоупотреби с европейски пари или ако има са толкова дребни, че не могат да се открият ? Разбирам, че сте малоумни бели циганчета-комунистчета, но трябваше да сложите евтината руска курва серГЕЙЧО Намига Намига Това ми е първия и последен коментар и повече няма да ви посещавам пропадналия сайт Усмивка Иначе ви пожелавам успех! Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани