Премиерът Борисов освободи Стоян Кушлев от поста шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност | webcafe.bg
newscafe

Комисията "Кушлев" вече е без Кушлев

Webcafe.bg
20.04.2011, 12:18 (обновена 20.04.2011, 15:38)
Стоян Кушлев

Снимка: © БГНЕС

В разгара на втория си мандат като шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев беше най-сетне уволнен...

Премиерът Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и назначи на негово място Тодор Коларов, който в момента е юридически съветник в посолството в САЩ.

Тодор Коларов е съвместно предложение на министъра на правосъдието Маргарита Попова, която познава работата му от дълго време, и мое предложение. Това заяви финансовият министър Сиемон Дянков по повод новото назначение.

"Министър Попова ме помоли да работя с нея, да идентифицираме кандидати, добави Дянков. Интервюирахме доста кандидати, работихме над месец и половина за тази кандидатура и смятаме, че той е най-силният човек, който в момента може да заеме тази длъжност", убеден е Дянков.

Ръководството на партия "Атака" също е подкрепило тази кандитатура, стана ясно от изявлението на вицепремиера. Трябва промяна в работата на тази комисия, каза той. Смятам, че човекът е с доказани възможности и сега ще има условия да се докаже и да работи за България, коментира Дянков.

Така свърши ерата "Кушлев"

По закон председателят на комисията се назначава от премиера и има 5-годишен мандат. Кушлев тъкмо караше втория си мандат...

Причината за решението е извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка, която е установила, че Кушлев работи в конфликт на интереси. Инспекцията показа, че той е назначил трима души роднини на съпругата си шесто коляно в комисията.

По искане на парламентарната комисия "Антикорупция" Върховният административен съд започна дело срещу Кушлев в средата на март. Поводът беше констатацията на депутатите, че от 1993 г. до Стоян Кушлев е председател на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб", а от 2004 г. е в управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство. Това е абсолютно недопустимо за висш държавен служител.

Срещу Кушлев имаше и сигнали, че в последните три години често е взимал месечни възнаграждения от 9000 лева - по всяка вероятност на основание неразпределен фонд работна заплата. В началото на февруари парламентарната комисия за борба с корупцията изнесе информация, че за петте и половина години начело на държавното звено Кушлев си е докарал над 500 000 лева под формата на заплата и допълнително материално стимулиране.

За да се изясни основанието за получаване на тези суми, депутатите от комисията поискаха Сметната палата да направи одит на разходите на звеното на Кушлев през последните три години.

Наред с това се оказа, че Стоян Кушлев, който навсякъде се представя за професор, всъщност никога не е получавал това научно звание от Висшата атестационна комисия (ВАК).

Oще: бойко борисов  комисия  конфликт на интереси  корупция  министерски съвет  парламент  премиер  разследване  стоян кушлев  тодор коларов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

2 M_I_R | 20.04.201116:02

тази малка комисия е голямо огледало
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

1 raymond | 20.04.201112:54

Явно е,че имаме проблем.След като един посланник завладя цялата ни изпълнителна власт,негово морално право е да назначава доверени хора на ключовите ни държавни постове.А легитимното ни правителство тласка България към американската мечта-да види турските си съюзници стъпили здраво на Европейският континент.Континент,които не харесва нито едните,нито другите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани