Следователят по делото „Белнейски" описа убийството на сестрите | webcafe.bg
newscafe

Следователят за "Белнейски" описа убийството на сестрите

Webcafe.bg
10.01.2011, 11:15 (обновена 10.01.2011, 13:53)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

За следовател Мартински няма съмнение, че извършителят на убийството е Лазар Колев.

Веселин Мартински, следовател по делото "Белнейски" описа в предаването на bTV "Тази сутрин" версията, към която се придържат следствието и прокуратурата по случая с убийството на сестрите Белнейски.

За Мартински няма съмнение, че извършителят на убийството е Лазар Колев. "Аз съм убеден в това, че той не е имал намерение, първоначално, да убива, когото и да било", каза още той. "Наясно е със законите, защото е изтърпял година-две преди това наказание за изнасилване".

От разказа му стана ясно, че на 28 януари 2006 г. сестрите Белнейски са били в компания в заведение, в 02.30 часа се разделят и тръгват сами да се прибират. Тогава срещат Лазар Колев. "Момичетата са се качили в колата му, после Колев оставил едната сестра при негов познат, който и до днес не е установен.

Колев е останал с по-голямата сестра Росица. Няма отвличане, става дума за доброволни действия", продължава разказа си следователят, но уточнява, че е друг въпрос дали и двете момичета са се съгласили да имат сексуален контакт с Колев и приятеля му. "Христина е имала контакт и с втори човек, освен с приятеля на Колев, при когото е оставена", уточни Мартински.

"Смятаме, че няма отвличане, става въпрос за доброволни действия до един момент", отбеляза следователят.

"Много е трудно да ви кажа какъв е мотивът за действията на Лазар Колев. Мотивът за извършване на убийствата - да. Това е, за да прикрие другите престъпления. Целта на второто убийство е да се прикрие първото. Обяснявам си второто изнасилване с неговата психика. Бил е под влияние на алкохол и стресиран. Една седмица след това не се къпе, стои с едни и същи дрехи. Това е противно на здравата логика, но се обяснява с шока", казва следовател.

По думите му Лазар потегля с Росица (по-голяма сестра) към покрайнините на град Пазарджик. "Ние не можем да бъдем категорични за конкретното място, където е било извършено престъплението", допълни още Мартински. Единственият човек, който знае, е самият Лазар Колев.

"Фактите говорят, че той има насилствен сексуален контакт, първо анален, после вагинален, с по-голямата сестра в своя автомобил. След като тръгват отново, явно изпаднала в ужас, Росица скача от колата в движение, това показва съдебно- медицинската експертиза", уточни Мартински.

Стреснат от случилото се, Лазар я доубива. Според нас това се случва в Пазарджик. След това отива, взема малката сестра от мястото, където я е оставил, има сексуален контакт с нея насилствен.

Следователят добави, че Лазар Колев се връща, взема малката сестра, извършва сексуален акт с нея и я убива. "Буквално я пребива. След това кара двете тела в местността „Грамадите". Малката сестра е била закарана жива в местността и там е доубита". По думите му прокуратурата е образувала ново досъдебно производство, за да издири втория човек. "Ако знаем какъв е мотивът, щяхме да стигнем до втория човек", обясни той.

Адвокатът на Лазар Колев за слабостите на обвинението

Една от най-съществените слабости на обвинението срещу Лазар Колев по делото "Белнейски" е тази, че прокуратурата не може да определи точното място на извършването на престъплението, заяви днес Марин Марковски, адвокат на обвиняемия Лазар Колев за убийството на сестри Белнейски.

"В обвинението се посочва, че Росица Белнейска е убита в Пазарджик, който е голям град. Освен това не е определено и точното място на убийството на сестра и Христина. Когато се посочва, че е извършено убийство, то трябва да бъде определено не само по място, но и по време. За времето на извършването на престъплението също няма точна идентификация. Посочва се, че то е станало в рамките на 24 часа.

От съдебномедицинската документация, приложена по делото, лесно може да се изведе начинът, по който е извършено убийството, но това не означава, че може да се персонифицира извършителят", каза също Марковски.

Според него американска, английска и австрийска лаборатории са дали заключение, че ДНК-материалът е недостатъчен, за да се произнесат с конкретно заключение. "Как за тези лаборатории генетичният материал е недостатъчен, а за нашата лаборатория той е достатъчен, при условие, че част от него е изхабен, за да бъде изпратен на чуждите лаборатории", попита Марковски.

До момента Лазар Колев е единственият обвиняем по делото "Белнейски". Преди няколко месеца майката му Румяна Тодорова заяви, че синът й е подлаган на ежедневен психотерор, като на няколко пъти бил воден от следователя по делото Веселин Мартински до прозорец на 5-тия етаж на НСлС с думите - "хвърли се".

Самият Колев казва, че по време на седеммесечното му задържане в националното следствие е бил разпитван два пъти, а въпросът е бил - той ли е убил сестрите Белнейски. Тогава Лазар Колев и майка му изпратиха открито писмо до медиите заради ново удължаване на срока за разследването и настояваха делото му незабавно да влезе в съда.

Над 100 000 лева струва разследването на убийствата на сестрите, съобщава "24 часа". В разходите по делото не са включени обаче парите за близо 400 ДНК експертизи, направени в лабораторията на МВР, пише изданието.

Така обвинителният акт срещу Лазар Колев се оказва най-скъпият в България, констатира вестникът. Досега най-много пари били дадени за разследването на убийството на Андрей Луканов, следвано от делото за срутената сграда на ул. "Алабин" в София. Но заедно с разходите за 400-те ДНК експертизи делото "Белнейски" изскача далече напред.

Събрани са 35 тома доказателства...

Oще: белнейски  лазар колев  обвинение  прокуратура  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

3 simo_haihe | 11.01.201100:29

аиссан, съгласен съм с всичко казано от теб. не разбирам само едно - защо ти е странно, че "сега властимащите" не закачат Руменчо? че те са си първи дружки - или се държат в патова ситуация с компромати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

2 aissan | 10.01.201119:19

Трудно е да се даде дефиниция на Български език за това което чухме в ефир от следователя ... Объркан Все сме чували за лъжи , за измами , за разни фалшиви неща като дипломи и тем подобни , но това ? това вече минава всички граници на Гьонсуратлъка и измамите !Това даже не е и изфабрикувано обвинение , защото , когато нещо се изфабрикува , то поне отчасти , или отделни фрагменти от него, поне за моменти звучат смислено ... Това е една съшита с бели конци и измукана от пръстите версия , КОЯТО ВОНИ ОТВСЯКЪДЕ !!! Ясно засега е само едно : Това което в действителност се е случило , не съвпада дори с 0,000001 % със изнесеното !!! Явно , че за толкова много убийства , самоубийства и "обикновени безследни изчезвания" , няма как да бъде обявен за виновен един едничък треторазряден престъпник - КОКОШКАР ! Ясно е , че тук става дума за организация и убийства , протектирани от най- висше Държавно ниво ! Човека който е наясно на 100% със случая се казва Румен Петков ! Интересно как се откупил на сега властимащите , че да остани ИЗВЪН това дело ... бам! бам! бам! бам! бам! бам! бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

1 Скапаняк | 10.01.201116:31

"За Мартински няма съмнение, че извършителят на убийството е Лазар Колев. "Аз съм убеден в това, че той не е имал намерение, първоначално, да убива, когото и да било", каза още той. "Наясно е със законите, защото е изтърпял година-две преди това наказание за изнасилване".
-------------------
Когато се ползва антилогика, за да звучи логично, да знаете, че намирисва на няколкогодишна подредба и абсолютна измама... ПЪРВОНАЧАЛНО други са убийците.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани