Първанов: Ангажиментите ни към ПРО са минимални | webcafe.bg
newscafe

Първанов: Ангажиментите ни към ПРО са минимални

Webcafe.bg
20.11.2010, 19:04 (обновена 20.11.2010, 19:33)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Евентуалните ангажименти на България по финансирането на противоракетната отбрана (ПРО) ще бъдат доста минимални, заяви президентът Георги Първанов, който участва в двудневната среща на върха на НАТО в Лисабон на брифинг

Евентуалните ангажименти на България по финансирането на противоракетната отбрана (ПРО) ще бъдат доста минимални.

Това заяви президентът Георги Първанов, който участва в двудневната среща на върха на НАТО в Лисабон на брифинг за българските медии.

Основната тежест се поема от други страни, преди всичко от САЩ, обясни той.

Що се отнася до разположението на отделните елементи, това категорично не е обсъждано - това е политическа дискусия и няма място за подобен дебат тук, посочи държавният глава.

Засега беше важно да се стартира въпросът, да има принципна договореност за изграждане на различните "етажи" и особено това, което тревожеше всички и в крайна сметка намира едно много убедително позитивно решение - взаимодействието с Русия, каза президентът.

По думите му става дума не за единна ПРО между НАТО и Русия, а за съгласуваност на отделни елементи при наличието на прозрачност, ефективност и реципрочност.

Бил съм на няколко срещи на най-високо равнище, смятам, че това е най-ползотворната среща, каза президентът Първанов, според когото оценките, че срещата е историческа, едва ли са пресилени.

Приемането на Стратегическата концепция на НАТО, даването на решаващ старт на въпроса за противоракетната отбрана, при това в съгласуваност с Русия, стартирането на прехода в Афганистан, което дава ново качество на отношението ни в рамките на ИСАФ - това са все неща, които наистина са жалони за развитието на НАТО и показват висока степен на съгласуваност, на консенсус в работата на Алианса, каза президентът.

Диалогът между Русия и НАТО придобива ново качество, той не просто "рестартира", заяви Първанов.

Очаквам предстоящата среща НАТО-Русия, в която ще участва президентът Медведев и за която ключова роля в организацията й играе президентът Обама, наистина да покаже висока степен на доверие, много активен диалог - не само по тази възлова тема за ПРО, но диалог, който можем да наречем стратегически, посочи българският президент.

НАТО покани Русия в ПРО проекта

НАТО официално покани Русия към сътрудничество по проекта на ПРО за евроатлатническия регион.

Това се казва в декларация на Съвета "Русия-НАТО", провеждащ се в Лисабон в рамките на срещата на върха на страните членки на Пакта.

В декларацията се заявява и желанието на НАТО за сътрудничество с Русия при гарантиране сигурността на региона на основата на съвместно идентифициране на евентуалните заплахи.

Ние искаме постигане на дълготрайно партньорство между НАТО и Русия и ще действаме съобразно това, очаквайки взаимност и от Москва, се казва в декларацията.

Лидерите на 28-те страни от НАТО предложиха на Русия също така да бъдат възобновени съвместните учения по „противоракетна отбрана на театъра на военните действия".

Провеждането на тези съвместни учения бе прекратено заради конфликта в Грузия през 2008 година.

Oще: георги първанов  нато  про  русия  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани