Българските компании се насочват към износ | webcafe.bg
newscafe

Българските компании се насочват към износ

Webcafe.bg
10.04.2014, 14:22 (обновена 10.04.2014, 14:35)
Пари, мишка, клавиатура

Все повече български компании ще се насочват към износа, прогнозира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. На форума „Фирмена стабилност при политическа несигурност" на COFACE експертът обясни, че се очаква както увеличение на обема на изнасяните български стоки към чуждите пазари, така и на тяхното разнообразие.

Павлов подчерта, че обемът на българския експорт на глава от населението е близък до нивата, приемани за типични за индустриалните държави.

Износът на стоки на глава на населението в България се е увеличил за 13 години пет пъти до малко над 3 хил.евро. За сравнение износът на глава от населението към края на миналата година в Полша е 4036 евро, Латвия - близо 5 хил.евро, Румъния - 2477 евро, Хърватска - 2152 евро.

„Бавното възстановяване на икономиката обаче продължава да е проблем. За тази година очакваме средно-годишна инфлация от 0.3%", каза при откриването на конференцията Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк.

"Досега България се специализира в производството на ниско-технологични, сравнително енергоемки и трудоемки продукти. Постепенно страната ще започне да играе по-важна роля и ще мигрира към производството на по-сложни компоненти", изтъкна Кристофор Павлов.

България ще промени ролята си в международната специализация на труда и от страна, която предимно предоставя суровини и евтина работна ръка, постепенно ще се превърне в икономика, която има увеличаваща се роля в иновациите и развитието на нови технологии и в икономика, която ще започне да произвежда все повече собствени крайни продукти и да налага собствени търговски марки.

Анализът на икономическия екип на УниКредит Булбанк показва, че притокът на чуждестранни спестявания към българската икономика ще се насочва към областите и секторите, където процесът на преструктуриране е най-напреднал, или към сектори, които в най-малка степен бяха засегнати от кризата от 2008-2009 г.

Очаква се селското стопанство, производството на храни, лекарства и козметика, някои сектори на бизнес услугите, както и в по-малка степен производството на части за автомобили да продължат да имат важна роля за икономиката. В резултат на това секторната структура на икономиката вероятно няма да претърпи някаква особено голяма промяна в следващото десетилетие.

Втората глобална конференция на световния лидер в кредитното застраховане COFACE по управление на риска в България се проведе в столичния хотел „Шератон", като участие взеха представители на държавната власт, мениджъри, финансисти и анализатори на риска. Партньор бе "УниКредит", според които успесъх на един бизнес зависи от начина, по който се управляват рисковете.

Oще: it  банка  износ  икономика  стоки  уникредит  услуги 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани