Френският бизнесмен Рашид Неказ създава специален фонд в размер на 1 милион евро за подпомагане на мюсюлманките, които ще попаднат под ударите на новия закон за забрана на бурката на обществени места. | webcafe.bg
newscafe

Френски бизнесмен връща носенето на забранените бурки

Webcafe.bg
16.07.2010, 12:07 (обновена 16.07.2010, 13:38)
Бурка

Снимка: © Getty Images

Контра замисълът на Рашид Неказ, който е от алжирски произход и бе кандидат за президент на Франция през 2007 г., ще позволи на мюсюлманките да носят бурките си.

Френският бизнесмен Рашид Неказ създава специален фонд в размер на 1 милион евро за подпомагане на мюсюлманките, които ще попаднат под ударите на новия закон за забрана на бурката на обществени места.

Законът бе приет в долната камара на парламента по-рано тази седмица. Предстои да бъде гласуван през септември в горната камара на парламента (Сената), където се очаква също да бъде одобрен.

Мярката ще засегне не повече от 2000 жени. Законът предвижда глоби в размер на 150 евро за нарушителките, които носят бурка на обществено място.

Контра замисълът на Рашид Неказ, който е от алжирски произход и бе кандидат за президент на Франция през 2007 г., ще позволи на мюсюлманките да носят бурките си. Магнатът има намерение фондът да покрива глобите на нарушителите на закона.

Неказ обясни, че средствата ще бъдат набавени както от дарения, така и от продажбата на негови имоти в предградията на столицата Париж. „Зад гърба ми не стоят никакви организации, но само за едно денонощие получих дарения в размер на 36 хиляди евро", каза бизнесменът.

Неказ вече е внесъл в банка сумата от 200 000 евро. Агенции отбелязват, че той по принцип не се противопоставя на забраната, но твърди, че наказването на жените, носещи никаб и бурка на улицата, нарушава конституционните и демократичните ценности на Франция.

Забраната се ползва с голяма обществена подкрепа в страната и бе приета от долната камара въпреки сериозните критики на мюсюлмански групи и правозащитни организации.

В края на април Белгия стана първата европейска страна, която забрани носенето на бурка на обществени места. За разлика от закона в Белгия обаче, който предвижда глоба между 15 и 25 евро или 7 години затвор само за нарушителките, във Франция се предвиждат санкции и за тези, които принуждават жени да забулват части от тялото или лицето си.

Глобите са в размер на 150 евро за нарушителките и 15 000 евро за тези, които задължават мюсюлманките да носят бурка или друг подобен елемент от типичното за исляма облекло. Мъжете, които принуждават към това съпрузите си, ги грози и една година затвор.

Oще: бурка  забрана  закон  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.07.2010, 11:13

1 Nik | 16.07.201012:41

Мъжете, които принуждават към това съпрузите си, ги грози и една година затвор.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Не е ли съпругите Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани