Всеки служител вече може да предложи на шефа си да работи от вкъщи, от друг офис и дори от чужбина | webcafe.bg
newscafe

Работим и вкъщи - по договорка с шефа

Webcafe.bg
06.09.2011, 11:15 (обновена 06.09.2011, 14:21)
хакер, компютър, депресия, момче

Снимка: © Getty Images

Ангажимент на работодателя е да осигури оборудване

Всеки служител вече може да предложи на шефа си да работи от вкъщи, от друг офис и дори от чужбина. Това предвиждат новите поправки в Кодекса на труда за дистанционната работа. Те са внесени в парламента и се очаква да бъдат приети до края на октомври, пише днес "24 часа".

Инициативата за това може да е и на работодателя, като в този случай подчиненият има право да откаже, без да бъде санкциониран.

Всичко това се урежда с индивидуален или колективен трудов договор.

Дистанционният работник е длъжен да обособи в дома си или в избрано от него друго помещение извън предприятието пространство за работно място. Ангажимент на работодателя обаче е да осигури оборудване, както и необходимите за работата консумативи, софтуер, интернет и друга комуникация.

Работникът, който се труди от разстояние, е отговорен за правилното съхранение и експлоатацията на предоставената му техника. Ако се притеснява от злоупотреби, шефът може да включи в договора защитни клаузи.

Правата на дистанционните работници, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са същите както и за персонала в предприятието. Отговорността за здравето и безопасността е на началника.

Инспектори от трудовата полиция имат право да правят проверки на дистанционните работни места и при евентуален отказ за достъп следва глоба.

Отпуските и почивките ще са както при обичайната схема на работа. Извънредният, нощният труд, както и работата по празници се регламентира както при останалите наети. При заплащането шефът не трябва да прави разлика между наетите, които са му подръка, и тези от разстояние за една и съща работа. Дистанционните работници също могат да си правят синдикат.

Oще: дистанционен работник  кодекс на труда  работа 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 06.09.201115:11

Тази практика е въведена от проститутки,които приемат клиенти по домовете си.Но сутрин,след 10 h,обикновенно те се качват по колите си и отиват да изпълнават поръчки на клиентите си по домовете им.Тогава кво праим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.09.201112:25

а до са кво им пречеше? борн дед фром секаде
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани