Всеки служител вече може да предложи на шефа си да работи от вкъщи, от друг офис и дори от чужбина | webcafe.bg
newscafe

Работим и вкъщи - по договорка с шефа

Webcafe.bg
06.09.2011, 11:15 (обновена 06.09.2011, 14:21)
хакер, компютър, депресия, момче

Снимка: © Getty Images

Ангажимент на работодателя е да осигури оборудване

Всеки служител вече може да предложи на шефа си да работи от вкъщи, от друг офис и дори от чужбина. Това предвиждат новите поправки в Кодекса на труда за дистанционната работа. Те са внесени в парламента и се очаква да бъдат приети до края на октомври, пише днес "24 часа".

Инициативата за това може да е и на работодателя, като в този случай подчиненият има право да откаже, без да бъде санкциониран.

Всичко това се урежда с индивидуален или колективен трудов договор.

Дистанционният работник е длъжен да обособи в дома си или в избрано от него друго помещение извън предприятието пространство за работно място. Ангажимент на работодателя обаче е да осигури оборудване, както и необходимите за работата консумативи, софтуер, интернет и друга комуникация.

Работникът, който се труди от разстояние, е отговорен за правилното съхранение и експлоатацията на предоставената му техника. Ако се притеснява от злоупотреби, шефът може да включи в договора защитни клаузи.

Правата на дистанционните работници, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са същите както и за персонала в предприятието. Отговорността за здравето и безопасността е на началника.

Инспектори от трудовата полиция имат право да правят проверки на дистанционните работни места и при евентуален отказ за достъп следва глоба.

Отпуските и почивките ще са както при обичайната схема на работа. Извънредният, нощният труд, както и работата по празници се регламентира както при останалите наети. При заплащането шефът не трябва да прави разлика между наетите, които са му подръка, и тези от разстояние за една и съща работа. Дистанционните работници също могат да си правят синдикат.

Oще: дистанционен работник  кодекс на труда  работа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 06.09.201115:11

Тази практика е въведена от проститутки,които приемат клиенти по домовете си.Но сутрин,след 10 h,обикновенно те се качват по колите си и отиват да изпълнават поръчки на клиентите си по домовете им.Тогава кво праим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.09.201112:25

а до са кво им пречеше? борн дед фром секаде
   

оценка

+0 -0