Президентът: Хората не се вълнуват от политика, а от цените на тока | webcafe.bg
newscafe

Президентът: Хората се вълнуват от цените на тока, не от ляво и дясно

Webcafe.bg
21.05.2013, 10:57 (обновена 21.05.2013, 12:01)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Президентът Росен Плевнелиев: Протестите срещу срещу високите сметки за ток ясно показаха, че народът иска ясни правила

Президентът Росен Плевнелиев свиква на 23 май консултации с четирите парламентарни сили за готовността на всяка от тях да състави правителство.

Няма да се бавя и с връчването на проучвателния мандат на кандидата за премиер на най-голямата парламентарна група ГЕРБ, заяви той в речта си при откриването на 42-ото НС.

Росен Плевнелиев призова народните представители да не забравят приоритетите на хората, изпратили ги тук.

Протестите срещу срещу високите сметки за ток ясно показаха, че народът иска ясни правила, заяви държавният глава.

"Нека покажем, че можем да го правим открито. За да си върнат доверието гражданите към политиците, трябва да има отговори на наболелите проблеми. Трябва ясно да се каже както ще се прави в областта на енергетиката. Вече не е толкова важно дали правителствата са леви, център или вдясно. Трябва да са ефективни",  каза президентът

"Трябва да се запушат течовете в системата, да се развие този сектор така че да могат да се гарантират пазарни, справедливи цени на тока. Либерализацията на енергийния пазар, енергийната ефективност и енергийната диверсификация са пътя за намаляване цените на тока. Трябва да се създадат условия за реално, качествено повишаване на доходите. Всички силно се нуждаем от реален икономически растеж," продължи президентът.

"Говорим за електронно правителство от много години. Какво ни пречи да спрем да говорим и просто да го направим? Системата на правораздаване е второто голямо предизвикателство. Четвърто - подкрепа на малкия и средния бизнес, който страда най-тежко. Той има нужда от кредити на разумна цена, електронно правителство, стандартни обществени поръчки за всички, намаляване на лицензионни режими.

Предвидимостта е най-важна. Докато има несигурност, няма как да живне икономиката, а наличните в гражданите 50 милиарда лева ще продължават да стоят по депозити в банките", заяви още Плевнелиев

Според държавния глава важно е да се изгради балансирана, дългосрочна визия за справяне с демографската криза: "Трябва да знаем какво ще работят нашите деца. Какво ще произвеждат и продават в един бързо развиващ се свят." Президентат завърши речта си с цитат от Стоян Михайловски: "Служиш ли най-напред преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите."

Oще: 42 нс  граждани  държавен глава  народни представители  парламент  президент  реч 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани