Прокуратурата: Записите са манипулирани | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата: Записите са манипулирани

Webcafe.bg
19.01.2011, 21:24 (обновена 20.01.2011, 10:24)
недосегаемите 2010

Снимка: © БГНЕС

В деня, в който правителството поиска вот на доверие заради СРС-гейт, прокуратурата най-сетне обяви това, което трябваше - че записите са манипулирани...

Записите на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, както и с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация. Това е заключението на експертизата, възложена от прокуратурата, която разследва дали не е извършено престъпление с изтичането на записите.

Фоноскопската експертиза на диализите е изготвена от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР.

Премиерът вече каза, че записите са манипулирани, а Ваньо Танов - че тези с Искра Фидосова, шефката на правната комисия в парламента, са на 80% истина. РЗС разпространи аудиозапис на разговора му с Фидосова, но не и на този с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, за който Танов казва, че е фалшификат.

Лидерът на РЗС Яне Янев заяви вчера, че ако институциите излязат със заключението, че записите са манипулирани, ще ги изпратят за независима експертиза в чужбина. Такова намерение изрази през уикенда и Борисов.

Естествено, че записите не са оригинали, тъй като оригиналите се пазят в службите, извършили подслушването.

По-рано днес от парламентарната подкомисия за контрол на СРС заявиха, че Танов е бил подслушван законно. Липсва обаче официално потвърждение, че огласените записи са от СРС-ата от това подслушване.

От прокуратурата заявиха, че разследването продължава и се провеждат разпити на всички, имащи отношение по случая. Прокуратурата чака заключенията на други експертизи - компютърни и фоноскопски, в изготвянето на които участват експерти от БАН.

Ето какво гласи пълният текст на становището на вещите лица:

"При изследване на звукозаписите се установи, че трите записа са във формат mpЗ - стерео, 44 kHz, 128 kbps. При извършване на спектрален анализ се установи, че честотната лента на записания сигнал е до 16 kHz. В записания сигнал се наблюдава полезен сигнал до 4 kHz и фонов шум - до 16 kHz, т.е. разговорите са проведени в честотния диапазон до 4 kHz. Тази констатация дава основание за извода, че телефонните разговори /ограничени до 4 kHz след това са презаписани с устройство с честотна лента до 16 kHz.

Установи се. че нивото и спектъра на двата канала на стерео записа са различни, което дава основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стереосигнали със стерео микрофони. Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала.

При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа. Това е основание за извода, че и трите звукозаписа са презаписани при едни и същи акустични условия.

Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал -"Windows XP Ding.wav". В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване па микрофон.

От всичко казано дотук може да се направи извода, че представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго /най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство/, при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичните среда на помещението.

При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характистика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонационния контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.

Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

Записите не са оригинални и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описаните по-горе, манипулации.

Заключение:

• Текстът от звукозаписите - обект на експертизата, е снет и представен в писмен вид в "Текст на звукозаписите" в изследователската част на настоящия протокол;

• Предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация."

Oще: вещи лица  записи  манипулация  проверка  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

6 aissan | 21.01.201110:04

Абе как тогава става така , че във един уж фалшив запис ВСИЧКО СЕ ОКАЗА БОЖАТА ИСТИНА ??? И кое в крайна сметка е по-важно : записа , или безспорните факти които се изнесоха ? А най-важните от тях са два : 1) Българският премиер се подслушва ! ; 2) Българският премиер опъва политически чадъри над хора назначени от Андрей Луканов за Милионери ! ( Да, Мишо Бирата , който е съученик на Маджо е точно такъв !!! ) Май Прокуратурата ни ще излезе по-фалшива от записа ... разгневен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 20.01.201122:10

оффф, нали това съм написал единствената доказана "манипулация" е презаписа на флашка нищо друго няма такова и никъде прокуратурата не е казала че записите са фалшифицирани , общо взето единственото което казва е всичко е възможно но ние нищо не знаем Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 21:11

4 novpisak | 20.01.201121:24

Тълкуването е подвеждащо. Обработвани са записите, но това е неизбежно. Убедена съм, че разговорът е достоверен.Докога таз приспивна песен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 19:27

3 Raptor | 20.01.201111:38

Някой очакваше ли, че са автентични и не са пипани? То че ББ не блести с умствени качества е ясно, но да е толкова тъп, да оказва натиск по телефона...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:35

2 Mira Terziyska | 20.01.201110:59

Повръща ми се... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

1 stg | 20.01.201107:27

Върху записите е извършена манипулацията презапис на флашка, факт .
   

оценка

+0 -0