Похитителят от Сливен може да отърве най-тежкото наказание | webcafe.bg
newscafe

Похитителят от Сливен може да отърве най-тежкото наказание

Webcafe.bg
31.03.2011, 10:34 (обновена 31.03.2011, 12:28)
сливен, инцидент, полиция

Снимка: © Sofia Photo Agency

Срещу Стефанов са повдигнати 3 обвинения за тежки престъпления. Те са за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство, за държане на заложници и за носене на боеприпаси без разрешително

Адвокатът на похитителя от Сливен смята, че на Стефан Стефанов няма да бъде наложено най-тежкото наказание. Налице са дори условия наказанието да бъде под предвидения минимум, заяви пред БНР адвокат Борислав Сяров.

"Не искам да вярвам, че съдът ще използва този случай за назидание, но безспорно генералната превенция изисква наложеното наказание да служи за пример на основните членове на обществото", каза той. "Ще ми се да вярвам, че ще бъдат обсъдени всички събрани по делото доказателства и на Стефан ще му бъде отсъдено наказание, каквото той заслужава."

Срещу Стефанов са повдигнати 3 обвинения за тежки престъпления. Те са за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство, за държане на заложници и за носене на боеприпаси без разрешително. Ако бъде признат за виновен по първото най-тежко обвинение, Стефанов може да получи от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В началото на седмицата назначеният служебен защитник Борислав Сяров поиска за Стефан домашен арест или освобождаване срещу парична гаранция с аргумент, че той не е осъждан, няма криминално досие и притежава разрешително за носене на пистолет "Байкал". Нямало опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Според адвоката са излезли още факти от миналото на Стефанов, които могат да бъдат приети като смекчаващи вината обстоятелства. Той обаче не пожела да ги коментира.

Във връзка с отказа на клиента си да обжалва мярката си за неотклонение пред Бургаския апелативен съд, Сяров заяви, че чл. 64, ал. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) действително предвижда възможност за обжалване на определението на съда, с което е взета мярката за неотклонение на Стефан Стефанов, но това е едно право, от което обвиняемият може да се възползва, но и от което може да се откаже да се възползва. "Обсъдихме всички "за" и "против" и заедно стигнахме до решението да не обжалва", каза Сяров.

Делото е съвсем в начална фаза и реално по него се работи от петък, посочи той. "Предстоят различни процесуално-следствени действия, на по-късен етап винаги може да бъде поискано нейното изменение", уточни юристът.

Също пред БНР психологът Димо Станев, който оповести информацията, че похитителят е издържал психотест за военни пилоти, обясни защо въпреки това се е стигнало до инцидента в банката:

Трябва да се има предвид, че човекът не е константа, която не се изменя. На нас ни влияят постоянно много и най-различни неща и затова има и идно основно правило, което се пише в тези заключения, че към момента на изследването се дава становище за тогава. С всеки изминал ден съществува вероятност за изменяне на личността. Така че най-вероятно в този период нещо се е случило, но какво точно, аз не мога да кажа.

По думите на психолога, тестът може да улови лабилност, само ако е направен в момент, в който тя се проявява.

Oще: затвор  наказание  обвинение  похитител  сливен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани