"Медузи" в най-добрия град за живеене | webcafe.bg
newscafe

"Медузи" в най-добрия град за живеене

Webcafe.bg
31.03.2010, 10:19 (обновена 31.03.2010, 23:25)
Медуза

Председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов попадна в плен на полицейската операция "Медузи"

Операция "Медузи" започна днес във Варна - най-добрият град за живеене в две поредни класации. Акцията е планирана от варненската полиция и Окръжна прокуратура-Варна.

Задържани са шефът на Общинския съвет Борислав Гуцанов, варненският бизнесмен Даниел Славов - известен като Дънката, шефът на дирекция „Автотранспорт" на община Варна Пенчо Пенчев и главният счетоводител на „Автотранспорт" Яна Кръстева. По-късно обаче стана ясно, че четвъртият задържан е Йоана Иванова.

Четиримата са задържани за 72 часа, съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Срещу тях се работи по шест обвинения - организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки.

Дънката и Гуцанов са приятели още от гимназията, а после са заедно и във Военноморското училище.

Гуцанов е и председател на Градския съвет на БСП, но и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП от есента на 2009 г. Ресорът му е местна власт и регионална политика.

На парламентарните избори м.г. той беше втори в листата на БСП във Варна, водена от лидера на БСП Сергей Станишев. След изборите се отказа от депутатско място и остана във Варна.

43-годишният Гуцанов е завършил Висшето военноморско училище в града, като известно време служи в Българския морски флот. Баща му е кап. І ранг Гуцан Гуцанов - командир на дивизион "Подводници" във военноморския флот.

През 1999 г. той пак е бил задържан -  заедно с шефа на варненския клон на "Елитбанк" Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. неденоминирани лева. Парите били част от  необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма "Бляк сий шипинг", на която Гуцанов е бил шеф. Според обвиненията като съучредител на "Елитбанк" той съдействал за получаването на кредитите.

След 9 месеца в ареста е освободен, а по-късно и делото срещу него е прекратено поради липса на доказателства.

Като "политическа разправа" определиха днес ареста на Гуцанов председателят на БСП Сергей Станишев, секретарят на БСП Антон Кутев и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Гуцанов е четвъртият случай на задържан общински съветник от Варна. През септември 2008 г. във Варна бяха арестувани общинските съветници Веселин Данов и синът му Христо. След споразумение с прокуратурата двамата получиха различни присъди за организиране и ръководене на престъпна група за пране на пари, проституция и др. След няколко месеца - в рамките на т. нар. мегадознание във Варна по подобни обвинения бе арестуван и общинският съветник от ДПС Иван Славков. Делото срещу него продължава.

Обиски в 10 офиса

При днешната операция "Медузи" са обискирани 10 офиса. Проверки са извършени в кабинетите на Гуцанов, на Пенчо Пенчев, на Яна Кръстева, хотел „Капитол" и други офиси. Полицаите са иззели голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации.

Според полицаи става дума за изготвяне на документи с невярно съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на автобуси за общинския автотранспорт във Варна.

Разследват се три сделки, сключени от общинското дружество „Градски транспорт" ЕАД - Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия за общо 2 млн. евро. Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 г.

Смята се, че извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки.
По една от тях, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата-собственик на автобусите, е 2 пъти по-малка от сумите, отпуснати от общината за целта. Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените по сделките престъпления.

Заместник-председателят на Общинския съвет във Варна д-р Янко Станев коментира, че сделките с автобусите "са добра сделка, щом са били направени". Заместник-кметът по сигурността във Варна генерал Васил Петров категорично отказа да коментира случая. Той заяви единствено, че е изненадан от случилото се тази сутрин.

Кметът Кирил Йорданов "изненадан"

В интервю през агенция "Фокус" Кирил Йорданов, кмет на Варна трети мандат главно с подкрепата на БСП, се дистанцира от сделките, като казва, че през общинската администрация тези сделки не минават. Той самият научил от медиите новината за операция "Медузи".

Какво би могло да бъде участието на председателя на Общинския съвет в сделки на самостоятелно юридическо лице, търговско дружество - нямам представа, чуди се кметът, чиято близост с Гуцанов е известна. А все пак дружеството - като общинска собственост, се наблюдава и контролира от общината. Странно е и как, като общинската администрация няма нищо общо, е задържан и шефът на дирекция "Автотранспорт" в община Варна.

Кирил Йорданов цитира проучване на община Варна, според което градският транспорт бил водещ по одобрение. За един от задържаните - Пенчев, прокурист на "Автотранспорт", назначен от Борда на директорите и избран от Общинския съвет, кметът заяви, че мнението му за неговите качества като управител винаги било "сериозно критично".

Все пак Кирил Йорданов е чул за тази сделка. "Когато в публичното пространство се коментираше факта за противоправност на сделката с тези автобуси, незабавно се свързах с мои служители. Веднага разпоредих проверка, при която се оказа, и не може да бъде друго, че в общинска администрация няма и един документ, свързан с тази сделка. Ни един - решение на Общински съвет за закупуване на автобуси, разрешение на Общински съвет за теглене на кредит, проведен конкурс на „Градски транспорт", сключена сделка от „Градски транспорт"...

В края на разговора Йорданов все пак се сеща, че са му били отправени въпроси, свързани с тези сделки, в рамките на досъдебното производство. Изпратили сме писмен отговор, но той е бил много кратък по съдържание в края на 2009 г.

Прокуратурата извади тежка артилерия

Общо 6 обвинения са повдигнати срещу арестуваните "Медузи" във Варна, предвиждащи и различни по тежест наказания според Наказателния кодекс (НК).

Задържаните са обвинени, че като заемащи отговорни постове са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена с цел да върши длъжностни престъпления. Повдигнато им е и обвинение за умишлено неполагане на достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното им мущество или работа, като от това са последвали значителни щети. Трето обвинение им е предявено за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Пак като длъжностни лица, трима от задържаните са обвинени, че съзнателно са сключвали неизгодни сделки и от това произтича значителна вреда за стопанството. Освен това членове на групата са подбуждали повече от две лица към лъжесвидетелстване.

Последното обвинение към задържаните е за съставяне на неистински официални документи.

Най-тежкото от предявените обвинения е това за длъжностно присвояване за което, ако бъдат осъдени, Гуцанов, Пенчев и главната счетоводителка Яна Кръстева могат да получат присъди от 10 до 20 г. затвор.

Според сайта "Днес+" масирани проверки текат и във Варненската митница. Изземват се документи и се проверяват случаи от годините, в които шеф е бил Румен Кирчев.

Полицията издирва и холандски съдружник и бизнес партньор на Даниел Славов - Дънката, за когото вече има издадена европейска заповед за арест, потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В годините на прехода за Дънката се твърди, че се е занимавал с контрабандни канали.

Oще: варна  мвр  медузите 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани