Прокуратурата не следи за "мъртви партии" | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата не следи за "мъртви партии"

Webcafe.bg
31.05.2014, 12:56 (обновена 31.05.2014, 13:02)
съд

От регистрираните около 300 партии, само 50 функционират

По-голямата част от регистрираните политически партии не правят опит да участват в политическия живот, но прокуратурата не е поискала разпускането на нито една от от тях. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и шеф на Търговската му колегия Таня Райковска, която говори пред журналисти.

На хартия регистрираните в България партии са около 300, от тях едва 50 реално функционират. През 2012 година е поискано разпускането на две партии, докато през 2013 година - на нито една.

Едно от основанията съдът да постанови разпускане на партия е, ако са минали 5 години от последната й съдебна регистрация, в които формацията не е участвала в избори. Съдът обаче не може да действа служебно, а трябва да бъде сезиран от държавното обвинение. Разпускане може да поискат и от самите партии, но те обикновено не го правят.

През 2013 г. делата за партии са били 12, предимно свързани с промени в статута на партиите. Според Райковска за изборен период, делата, стигнали до ВКС, са твърде малко. Обичайно преди избори до ВКС стигат около 30 дела на партии.

Интересен случай от 2013 г. е отказът да бъде регистрирана партия „Клошари - граждани за България и Европа". От решението на ВКС по казуса, качено на сайта му, се вижда, че първо Софийският градски съд е отказал да регистрира партията заради проблеми с документите от учредителното й събрание. Решението е потвърдено от ВКС.

Райковска, която е участвала в съдебния състав по казуса на „клошарите", разказва, че по време на заседанието представителят на формацията е бил попитан от магистратите дали някой от учредителите е клошар. Отговорът бил отрицателен.

Другите данни от отчета за работата на Търговската колегия през м.г. сочат, че във върховния съд са постъпили 4950 търговски дела. Най-много са застрахователните. Увеличили са се преките застрахователни искове - когато пострадал от катастрофа например търси обезщетение за вредите директно от застрахователя на причинителя

Oще: вкс  партии  партия  политика  правораздаване  прокуратура  съд  съдебна система  таня райковска 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани