Президентът и TV7 ще се срещнат в съда | webcafe.bg
newscafe

Президентът и TV7 ще се срещнат в съда

Webcafe.bg
15.10.2013, 11:35 (обновена 15.10.2013, 16:16)
президент

Снимка: © President.bg

Президентът Росен Плевнелиев нарече "абсолютна лъжа" твърденията в телевизия TV7, че е платил в брой огромна сума за къща в Гърция и обяви, че ще си търси правата в съда.

"Моята къща в Гърция е закупена през 2007-а по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите по банков път и те са пристигнали в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата.

Аз съм посочил тази къща още 2007-а в данъчната си декларация, посочил съм приходите си, платил съм данъците си. Тя е от първия ден, в който аз съм в политиката, в моята декларация пред Сметната палата. Това в момента, което се тиражира, са абсолютни лъжи. Същевременно планирам да защитя правата си по правилата на правовата държава, т.е. в съда".

Президентът Плевнелиев смята, че "в кампанията, която вече 6 месеца се води срещу него, няма нищо случайно, цели се той да бъде поставен в зависимост, да стане удобен и да му бъде запушен гласът.

"Искам още веднъж категорично да заявя своята позиция, че в кампанията, която шест месеца се води ожесточено срещу държавния глава, няма нищо случайно. Казах много пъти, повтарям пак: Тя цели две основни неща. Първо, тя цели държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен държавен глава, да му бъде затворен гласът, и той просто послушно да изпълнява указанията на някой трети задкулисен играч.

Няма да стане. Казах го много пъти, българският народ може да разчита на мен, че моят глас няма да бъде заглушен, и аз ще продължавам да действам по съвест, и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, включително и в бъдещите си действия, както и в миналото съм го доказал. Второ, тази кампания цели, ако държавният глава не стане послушен и удобен на задкулисието, той да бъде максимално дискредитиран. Дори и с цената на това, да вкараме държавата в хаос. Една от най-стабилните институции в трудни времена ще бъде максимално разклатена и вкарана в невъзможност да изпълнява функциите си", каза Росен Плевнелиев.

Острието на атаката извади кръгът КТБ-Пеевски

Росен Плевнелиев и бизнесменът Иво Прокопиев ползват услугите на един и същ нотариус в Гърция. Това показа разследване на ТВ7 за имотите на държавния глава и връзките му с олигарха издател, обясни журналистката Моника Гаджанова.

Тя беше категорична, че не става дума за клевета, както се твърди в официалното становище на президентството от понеделник вечерта, а само за прочит на договори за сделки, които не могат да бъдат оспорени.

И Прокопиев, и Плевнелиев работят с един и същ нотариус в Гърция - Вергиния Хасапи Гагана, когато сключват сделките си. Според журналистката най-забележителното е синхронът между действията на двамата.

Хората на Прокопиев влизат на пазара за имоти в Гърция през лятото на 2007 г. и в рамките на няколко месеца следват покупките на имоти, за да приключат сделките на двамата до края на същата година, показват още данните на разследването.

ТВ7 е разкрила и сделка за хотел, купен от фирма "Априлци кънтри клуб", контролирана от Иво Прокопиев. Сградата е с 5000 кв. метра разгъната застроена площ. Местни хора са заявили пред TV7, че купувачите са трима души от България. Сградата е изтърбушена, всичко е извадено. Но сега искат да го продадат, заедно с парцелът около него, твърдят местните хора.

Друга сделка със земеделска земя откри още разследването на телевизията. Наети са 50 декара земя около хотела на Иво Прокопиев за 35 евро на година за 110 години или общо за 25 000 евро.

Станало е ясно още , че около 400 000 евро са платени за сделките в Гърция от Росен Плевнелиев. Първоначално от телевизията твърдяха, че парите са платени в брой, но днес вече извъртат, че не се знае как са били получени - кеш или чрез офшорна компания.

Не е незаконно да платиш в брой, нито да имаш офшорка. Скандалното е, че никой не отговаря на това откъде са парите, какъв е произходът им, заяви журналистката, автор на материала Моника Гаджанова.

Николай Бареков обяви вчера, че е сезирал прокуратурата за пране на прани от страна на държавния глава. Става дума управляваното от него дружество "Линднер Ирис" АД, което в периода 2000-2001 г. подписало договор за строително-монтажни дейности с фирма "Симек" ООД. А Плевнелиев получил средства за това. Не става ясно кое е скандалното, както твърди Бареков.

Oще: tv7  гърция  къща  николай бареков  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани