Никой няма да събаря остъклените балкони | webcafe.bg
newscafe

Никой няма да събаря остъклените балкони

Webcafe.bg, по агенция Фокус
17.10.2012, 10:34 (обновена 17.10.2012, 10:54)
Лиляна Павлова

Собствениците на балкони, които са остъклени до 2001-а, няма нужда да си изваждат удостоверения за търпимост

За остъклените до 31 март 2001 г. балкони няма нужда да се предприемат стъпки за узаконяване, а изградените между 2001 и 2003 г. без строителни книжа ще могат да се легализират, но ще се изискват повече документи.Това става ясно от интервю за агенция "Фокус" на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

С последните промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) беше удължен периодът на търпимост от 1987 до 2001 г. Съгласно тези промени остъклените до 31 март 2001 г. балкони вече са търпими строежи и не е необходимо нито да се декларират, нито да се предприемат стъпки по тяхното узаконяване, обясни Павлова.

Тези балкони не подлежат на премахване. Собствениците на такива балкони и тераси не е необходимо да си изваждат удостоверения за търпимост. Трябва да е ясно, че те нито дължат такси, нито пък ще им бъдат налагани глоби, подчерта министърът.

За всички незаконни строежи до 2003 г. включително хората няма да бъдат глобявани, защото е минал давностният период, добави тя.

Глобите за установен незаконен обект не са променени от 2001 г.: 5000 лева е минималната глоба за юридически лица, а за физически е 1000 лева. Но тази глоба е за установените незаконни строежи много след 2003 г., уточни Павлова.

По думите й по отношение на незаконно остъклените в периода след 31 март 2001 г. до 25 юли 2003 г. балкони, следва да се има предвид, че с разпоредбите на новия §127 от променения ЗУТ е предвидена възможност те да бъдат заявени за узаконяване. За издаване на актове за узаконяване се дължи такса за извършване на административна услуга от общинската (районна) администрация, определена с Наредба на съответния общински съвет.

Само по отношение на сградите е валидно изискването да имат Акт за търпимост, когато собствениците искат да я продават или предоставят на наследници.

Производството по узаконяване започва по заявление от собственика до главните архитекти на съответната общинска (районна) администрация, в едногодишен срок от влизане в сила на този закон. За издаване на Акта за узаконяване на строежите от шеста категория, каквито са и остъклените балкони, не е необходимо изготвяне на инвестиционен проект - заснемане за узаконяване, обясни Павлова.

Oще: балкони  бутане  лиляна павлова  остъкляване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

1 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 17.10.201213:22

прекрасната родна картинка-ЖК за милиони в Лозенец Сф с остъклени балкони-всеки път се просълзявам....както се вижда от кравешкия поглед на другарката Павлова това ще продължава да е така и за напред Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани