Нобелова награда за сините диоди | webcafe.bg
newscafe

Нобелова награда за сините диоди

Webcafe.bg, по BBC
07.10.2014, 14:24 (обновена 07.10.2014, 14:28)

1 от 2 снимки Назад Напред

Invention of blue LEDs receives physics Nobel

Снимка: © bbc

Откритието, донесло Нобелова награда на тримата физици

Нобеловата награда за физика тази година отива при трима японски учени, открили сините светлинни диоди (LED). Професорите Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура са наградени за откриването на новия източник на светлина, който спестява енергия. Накамура успява да произведе сноп сини лъчи  в началото на 90-те години. Съчетавайки синята светлина със съществуващите червени и зелени LED-светлини, те успяват да генерират нови енергоспестяващи крушки.

Тримата ще си поделят наградата от 870 000 евро.

С появата на светодиодните лампи хората вече разполагат с по-трайна и енергоспестяваща алтернатива на по-старите източници на светлина. Благодарение на тримата Нобелови лауреати могат да се създават осветителни тела, излъчващи бяла светлина, които да заменят традиционни крушки, като същевременно се запази същия цвят, с който потребителите са свикнали.

"Белите" светодиодни лампи излъчват ярка бяла светлина, имат голяма трайност и са енергоспестяващи. Те постоянно се усъвършенстват и стават по-ефикасни. Тъй като една четвърт от глобалното потребление на електричество се използва за осветление, светодиодите съществено допринасят за съхраняването на ресурсите на Земята. Потреблението на материали също намалява значително, тъй като светодиодите издържат до 100 000 часа в сравнение с 10 000 часа за флуоресцентното осветление и 1000 часа за крушките с нажежаема жичка.

Светодиодните лампи крият и огромен потенциал за подобряване на качеството на живот на над 1,5 милиарда души по света с ограничен достъп до електричество. При липсата на енергиен източник, те могат да бъдат захранвани от евтини местни източници на слънчева енергия.

Днес светоизлъчващите диоди намират масово приложение във всекидневието на хората - от преносимите мобилни устройства, осветяването на чиито екрани е свързано с голям разход на енергия, до телевизорите, Blu-ray четците и светкавиците на фотоапаратите.

Oще: диод  електричество  енергия  нобел  нобелова награда  светлина  физика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани