Последният ни войник напуска Афганистан през 2014 г. | webcafe.bg
newscafe

Последният ни войник напуска Афганистан през 2014 г.

Webcafe.bg
09.08.2012, 11:44 (обновена 09.08.2012, 12:02)
войници

Снимка: © Getty Images

Българската армия има свои военни в седем задгранични мисии, най-голямата от които е в Афганистан

В началото на 2013 г. ще приберем българския военен контингент от Кабул, а до края на 2014 г. - и военнослужещите от Кандахар. Това заяви в интервю за БТА заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

В момента България има военни представители в 7 задгранични мисии. Най-голям и най-значим е контингентът ни в Афганистан - 606 души, казва Радев. 116 военни са на служба в операция "Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM - 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди. В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта и двама военни наблюдатели в Либерия, посочи той.

Както си е редът, армията ни има свои представители в щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции. Участвали сме в други 13 мисии, които вече са приключили действията си, една от които е Ирак, отбеляза заместник-министър Радев.

"Правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-я ни контингент в Афганистан", казва още зам.-министърът.

По отношение на Афганистан първата стъпка е през 2013 г., когато трябва да приберем двата медицински екипа - 10 души, които са в състава на испанската военно-полева болница в Херат. В началото на 2013 г. ще приберем контингента ни от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар. Втората фаза е след 2014 г.

"Ние сме декларирали и засега нищо не се променя - в Афганистан остават хора, които ще помагат на местната армия. Имаме обаче готовност и като бюджет, и като сили, да осигурим екипи, ако Афганистан не се справи самостоятелно", заяви заместник-министър Радев.

Преструктурирането в армията продължава. "Добрата новина е, че служителите от тези формирования, които закриваме могат да кандидатстват в бригади, които са силни", каза Радев. Всеки военнослужещ може да кандидатства за освободени места във всяко поделение по всяко време на годината. Затова има целогодишен регистър в сайта на МО, отбеляза той.

Той очаква повишение на заплатите в армията, след като са започнали да намаляват числеността, но не казва категорично дали ще се случи с бюджета за 2013 г.

Oще: афганистан  брюксел  българия  валентин радев  военни  ес  задгранична мисия  контингент  министерство на отбраната  мисия  нато 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

45 Fedar | 11.08.201219:18

Свирчо, никога не ми е било цел да те обидя. Аз само констатирам факти. А фактите са:
- ти си тъп
- ти си комплексар
- ти си педал
- ти си мъжка курва.
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

44 Fedar | 11.08.201219:14

Затова Свирчо на пиацата за травестити в Ню Йорк, където отива в извънработно време, внимава да не се засече с някой от шефовете от Уолстрийт. Мъжка курва, кво да го праиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

43 Fedar | 11.08.201219:12

Точните момичета в бизнеса внимават много за този компонент и пазят клиентите си от случайни срещи в коридорите. Все пак не би било приятно преживяване да се засечеш с шефа си или с някой роднина. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

42 Von Bl | 11.08.201209:21

До Федар; През практиката ми съм срещал много типажи ,припокриващи се с деоуин. Вярно, прекия контакт дава по сигурен поглед върху такива съсипани индивиди, но и от интернет изявите изпъква личностния разпад, характеризиращ се с отмъстителност, добре премерена агресия и свръх его в случая изградено върху знания, придобити от дълго общуване с интернет. Доста ясно помня изявите на подобна личност преди 20 тина години в екстремна ситуация; Пратиха го в часта от голям град, интелигентен,леко пълен и безкрайно добър и изпълнителен/на пръв поглед/. От добро семейство с интереси към изкуство и електроника, с две думи; Добро момче. После започнаха проблемите; Първоначално спря да се къпе, започна да яде всичко, което намери или открадне,дори ровеше в казаните с отпадъци. Накрая тотално се откъсна от действителноста, повечето внимание го направи още по неуправляем, почувства се специален и това предизвика агресия в другите момчета. Едвам го спасявахме . Накрая го хоспитализираха, но не се подобри. Дали е оцелял след това, не знам...
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

41 Bobby_gBG | 11.08.201201:28

Ех сфинчо, как всички все тебе псуват бе, бахти несправедливото отношение. Как не ни увират кухите глави за твоята мъдрост, ееейй...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 11.08.201200:19

Последно, след като стана доста ясно, че да успеете да ме обидите лично е бленувана от всички вас цел, а засега никой от вас не се справя дори сносно (съвет към Fedar: 3, 7, или 20 параграфа псувни имат по-скоро обратен от желания ефект), ще ви дам малко стимул - да, съществуват съвсем конкретни начини да бъда обиден.
Дерзайте.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 11.08.201200:12

Поредният психопортрет..

Вие двамата защо не отворите направо кабинет - ако от няколко коментара можете да изградите толкова обстоен портрет на душевния мир на даден човек, то какво ли ще е, ако го видите на живо?

Сериозно обаче - има нещо отвратително мерзко и самоунизително, когато някой тръгне да ти прави 'психоанализ' с единствената цел да изсипе всичката отвратителна помия, която може да изкара от всевъзможните си телесни отверстия.
Човек с капка доблест не би го направил.

.. А сега сте свободни да интерпретирате горните ми думи като знак, че най-накрая сте успяли да ме обидите лично Смее се
Аматьори..
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

38 Fedar | 11.08.201200:02

31 Von Bl | 10.08.201222:19
Прасенцето е доста разпространен типаж, от не много далечното минало. Способен средно ниво, но изключително страхлив, такива хора обикновено в детска възраст са малтретирани жестоко, или от родители или от други възрастни. Средната към висока интелигентност им дава възможност за доразвиване, но страховете остават заключени в подсъзнанието им. След време започват да си търсят вече техни жертви но понеже ги е страх от физическата болка ги тормозят психически,което е също много лошо, закономерно страдат на близките им хора; съпруги,приятели и остаряли други роднини/не родителите/. Интернет им идва,като екстра безкрайно поле за изява, където са безнаказано свободни и щастливи. Съжалявам го, честно...кой го знае колко бой ,за да учи и замине след това в Америка е изял?
--------------------------------

Генерале,

хубав анализ си му направил на Прасето. Като опитен и семеен човек, си акцентирал върху влиянието на семейната среда за формирането на такъв завършен олигофрен. Аз ще си позволя да допълня твоя психопортрет на Свинята, само че, като по-неопитен и несемеен човек, ще наблегна на друг аспект - социалната среда. Имаме доста сходен социум с Прасето - софиянци, учили в елитни столични гимназии, после в университети в чужбина, и т.н., и т.н. Съответно и аз съм се срещал с такива типажи и Прасето не ме учудва особено, с изключение на това, че надминава и най-големите отклонения, които съм виждал при сходните нему персонажи. Не знам за семейството му, но със сигурност социалната му среда във формиращите характера години е с основна заслуга за характера му, който ти много точно определи - много страхове и много пасивна агресия към околните. Свинчо е типичният задръстеняк и зубрач, който е социалният аутсайдер в класа - боксова круша и обект на унижения за останалите момчета, незабележим, отблъскващ и обект на присмех от момичетата. Човек, който през 11-те години в училище и няколкото в детстката градина, е принуден да търпи системен тормоз и методично смачкване на самочувствието. Следствията на тези социални малформации са закъснялата, неуркепнала и перманентно разклатена сексуалност на Свинчо, дефицитът във вербалната комуникацията с околните, който рефлектира в подчертания стремеж към свръхкомпенсация чрез интернет-комуникация, както и огромната латентна агресия към околните, примесена с чувство на недоверие към другите и самодостатъчност.

При този тип социални аутсайдери в училищна възраст, психолозите наблюдават три типа на последващо развитие. При първият, индивидът посреща директно и откровено комплексите и страховете си. Това обикновено става в гимназиална възраст, при смяна на училище и среда, които дават шанс за ново начало. Обикновено това превъзмогване на страховете и комплексите е свързано и с промяна в навиците и хобитата, която много често включва запалването по някой актуален спорт или социално привлекателна дейност (например свирене на китара). Вторият тип е този, който рухва психически под натиска на страховете и комплексите. Тези хора се превръщат в перманентни аутсайдери и много често страдат от психически заболявания още преди да навършат 30 години. Третият тип, към който принадлежи и Свинчо, избира по-различна стратегия за справяне с комплексите и страховете - при нея индивидът слага маската на високомерието и престореното превъзходство над околните, базирано на определен признак (социален статут, образование и т.н.), т.е. на практика трансформира страховете си в агресия. За тези хора е въпрос на оцеляване да бъдат арогантни, цинични и високомерни. Всякакво друго поведение е заплаха за тяхното равновесие и потенциално активиране на дълбоко заложените в тях страхове и комплекси. Както сам отбеляза Генерала, Интернет е манна небесна за такъв тип персонажи. Той им дава шанс да проявяват необезпокоявани агресия, високомерие и цинизъм към околните, без никакъв риск тази агресия да се обърне към тях самите и да се превърне в лично унижение, каквато опасност съществува в реалната комуникация лице в лице.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

37 Fedar | 10.08.201223:12

Прасето за пореден път се опитва банално да засяга Фон Бл на възраст, след като другите му доводи куцат тотално. Всякаш наш Свирчо не старее и не побелява, а може би дори се мисли за безсмъртен. Смее се С тая разлика, че единият, остарявайки, оставя добре възпитани деца и внуци, докато другият остава след себе си само безброй гей-афери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

36 deowin | 10.08.201223:07

>официална снимка на кръстоската

http://i386.photobucket.com/albums/oo307/wildbillnc1/Hybrid-animals-Hybrid-ani-010.jpg

>кой баща, кой майка

Майката не знам, но за бащата имам някаква идея.. Смее се

>точно къде и как е станало

Някъде в България, подозирам.
Как? Предпочитам да не мисля.
   

оценка

+0 -0