Христо Ковачки пак не представи исканата от екоминистерството банкова гаранция, изисквана за сероочистката на предприятието му "Брикел", което иначе трябва да затвори | webcafe.bg
newscafe

Ковачки пак не даде банкови гаранции за "Брикел"

Webcafe.bg
12.11.2010, 16:20 (обновена 12.11.2010, 16:42)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бизнесменът Христо Ковачки отново не представи исканата от него банкова гаранция... А държавата не смее да закрие "Брикел" заради опасения от социални протести...

Христо Ковачки пак не представи исканата от екоминистерството банкова гаранция, изисквана за сероочистката на предприятието му "Брикел", което иначе трябва да затвори.

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е получено писмо от Първа инвестиционна банка (ПИБ), с което се съобщава, че на "Брикел" се отпускат 58.8 млн. евро - сума "достатъчна да гарантира инвестиционното намерение на собственика за изграждане на очистващи съоръжения", съобщи БТА. Документът е просто уведомление за кредит, но не и исканата банкова гаранция. 

За сероочистката Ковачки обеща през септември на среща с министрите на околната среда и икономиката Нона Караджова и Трайчо Трайков да внесе и банкова гаранция от 38 милиона евро.

Това е едно от условията, които МОСВ постави на Ковачки за продължаването на работата на "Брикел". От април насам предприятието работи в нарушение на европейските регламенти, по които имаше право на максимум 20 000 часа експлоатация и България е заплашена от санкции.

Наскоро министър Караджова обяви, че банковите гаранции са ключово условие "Брикел" да продължи работа и министерството очаква общо 3 - за сероочистката, за купуване на квоти за парникови емисии ("Брикел" трябва да си купи квоти за минимум 500 000 т въглероден двуокис в следващите 2 години) и за плащане на евентуална европейска санкция срещу България.

Министерският съвет трябва да реши дали "Брикел" ще продължи работа, докога и с каква мощност. Намерението, заявено от Ковачки, беше сероочистката да обхваща 3 от шестте котела на ТЕЦ "Брикел" и докато се изгражда сероочистката, да работят другите три. Манева съобщи, че вече тече процедура по екооценка на проекта на сероочистката и МОСВ няма намерение да бави проекта.

Oще: брикел  гаранция  министър  мосв  нона караджова  пиб  сероочистка  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 12.11.201022:27

Направо да го екстрадират в Сърбия. Поне ще спасим Рила буфер, където възнамерява да строи курорт и да унищожава природата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани