60 % европейци искат по-"непривлекателни" цигари | webcafe.bg
newscafe

60 % европейци искат по-"непривлекателни" цигари

Webcafe.bg
30.05.2012, 15:07 (обновена 30.05.2012, 15:17)
пушачка

Снимка: © Getty Images

Сред мерките са тютневите изделия да не бъдат излагани на показ в магазините или да се ограничи използването на привлекателни аромати и цветове

Средно 60% от европейците подкрепят мерките за намаляване на визуалното присъствие и привлекателността на тютюневите изделия. Това показва проучване на Евробарометър за отношението към тютюнопушенето, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Такива мерки са кутиите с цигари и опаковаките с тютюн да не бъдат излагани на показ в магазините или да се ограничи използването на привлекателни аромати и цветове.

73% от европейците също така подкрепят въвеждането на защитни елементи за овладяване на незаконната търговия с цигари, дори ако това прави цигарите по-скъпи.

Общо 33% от пушачите и бившите пушачи в ЕС твърдят, че предупрежденията във връзка със здравето, поставени върху цигарените кутии, оказват или са оказали влияние върху тяхното отношение и поведение спрямо тютюнопушенето.

В същото време други данни показват, че 28% от гражданите на Европейския съюз на възраст 15 и повече години пушат, а 70% от пушачите и бившите пушачи са придобили вредния навик, преди да навършат 18 години.

71% от българите смятат, че предупрежденията за вредните последици от тютюнопушенето не помагат младите хора да не започват да пушат.

Все по-малко хора в България и Гърция подкрепят мерки за намаляване на визуалното присъствие и привлекателността на тютюневите изделия. За забрана на привлекателни аромати и цветове в България в момента са 48%, което е с 11 пунта по-малко в сравнение с 2009 г.

Изследването сочи, че България и Латвия са на второ място по брой на пушачите в ЕС (36%). Преди това е Гърция (40%), а най-малко пушачи има в Швеция (13%).

На 1 юни в България влиза в сила пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Oще: пушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

6 NannyOgg | 31.05.201213:38

Миле, от утре в обществения не може Усмивка

Боби /или Борислав?/, изпушените цигари са на глава от населението обичайно /поне от СЗО винаги така правят изследванията, за Евробарометър не знам/, но си прав, че е непълна информацията.
В първото отчитане са интересните данни, това е идиотщината като резултат - през 2009 г. половината население на ЕС никога не е палило, но такива са резултатите и сега.
При такава мащабна кампания и при тези драконовски мерки, както и като имаш предвид в каква възраст обичайно се пробва първата цигара, този процент горе, за три години трябваше да е скочил поне с 3-5 процента - т.е. вече да не са опитвали никога поне 55 процента. Имай предвид, че един от основните, много благовидни мотиви да се увеличат акцизите върху цигарите в целия ЕС беше точно такъв - ще се възпре по-младото поколение не само да пуши, но и изобщо да опитва, поради цената.
п.п. Пушач съм, но не ми се иска да превръщаме това в спор дали да пушим или не, говоря единствено върху видимите резултати от мерките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

5 Stefan Chervenkov | 31.05.201213:29

Супер, вдигнаха цените на фасовете, и контрабандата на цигари стана масов бизнес. Слуховете твърдят, че зад нея стои премиерът слънце, и някак си съм склонен да му вярвам.
Сега забраняват пушенето в заведенията ( не коментирам другите обществени места ) - интересно ми е, колко от "клубовете за джентълмени" с позволение да се пуши, които ще изникнат, отново ще са я на Бойко, я на Цвъко....баш за здравето и имиджа ни са се загрижили, ще знаете Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 31.05.201202:43

абе само да запитам у кенефа мое ли се пуши?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 30.05.201218:51

Всичко е мания за наказване - малки Хитлери се изживяват като големи, а може би, може би цигарите правят човека малко по-спокоен, щото честно - сред пушачите подобни залитания "да наказваме, да глобяваме, да ограничаваме" са далеч по-малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 30.05.201217:11

Резултатът от мерките:
За последните ТРИ години, броят на изпушените цигари в ЕС е намален с невероятните 0,2 пункта! Половината население в ЕС все още пуши, макар да очаквахме /щото все такива са доводите/, че тук следва да има намаление /при такава мащабна кампания/ поне с 5 процента.
Да питам ли с колко и къде е скочила контрабандата на цигари за периода? Няма да питам.

Извод:
Идиотщина до шия!
---------------------------------
Информацията е представена некоректно, защото не се разбира това е средно изпушени цигари на човек в ЕС, или на пушач, защото ако разни хора са се отказали да пушат, а останалите си пушат пак толкова - този процент не само няма да спадне, ами може и да се качи, ако са се отказали половината пушачи с по 5 цигари на ден, а всички дето пушат по 20-30 са си продължили така.

Отделно ти казват че 50% от ЕС никога не са пушили, 33% са пушачи, а останалите 17% явно ще да са бивши пушачи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 30.05.201216:18

Това го копирам от колонката вдясно:

"Половината население на ЕС никога не е пушило, като резултатът не се е променил през последните три години.

Според изследването броят на изпушените цигари на ден е 14.2, което представлява лек спад спрямо предходното изследване от 2009 г. - 14.4 цигари на ден. В България се пушат средно 15.1 цигари на ден."

Мерките за ограничаване:
1. Кутиите на цигарите вече буквално не са за гледане /в България що-годе стават, поне липсват отвратителните снимки, останали сме само с милите надписи/.
2. Акцизите /логично и цената на крайния продукт/ се вдигнаха до небесата в целия ЕС, с мотив, че това щяло да откаже някакъв процент от пушачите - мисля, че беше между 5 и 7 процента, но може и да греша.
3. Въвеждат се забрани за тютюнопушене във всяка страна, членка на ЕС.
4. Пушачите се клеймят в медиите като миризливи, вредни за обществото индивиди, които не осъзнават свойството и значението на извършеното от тях, едва ли не престъпно, деяние тютюнопушене.

Резултатът от мерките:
За последните ТРИ години, броят на изпушените цигари в ЕС е намален с невероятните 0,2 пункта! Половината население в ЕС все още пуши, макар да очаквахме /щото все такива са доводите/, че тук следва да има намаление /при такава мащабна кампания/ поне с 5 процента.
Да питам ли с колко и къде е скочила контрабандата на цигари за периода? Няма да питам.

Извод:
Идиотщина до шия!
   

оценка

+0 -0