Брюксел ни наказва и заради Третия енергиен пакет | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ни наказва и заради Третия енергиен пакет

Webcafe.bg
24.01.2013, 16:13 (обновена 25.01.2013, 17:25)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Еврокомисар Гюнтер Йотингер: ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа,

Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз заради непълното транспониране от страна на България, Естония и Обединеното кралство на правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар.

Става въпрос за Третия енергиен пакет, чийто правила от директивите за електроенергията и природния газ страната ни беше "приканена" да изпълни още преди година. Срокът за това изтече през март 2011 г. и оттогава, въпреки подканянията, властите си правят оглушки.

Заедно с България през февруари м.г. бяха "приканени" и други 7 държави-членки на общността -Кипър, Люксембург, Испания, Нидерландия, Румъния и Словакия, а Естония не беше информирала ЕК за транспонирането единствено на директивата, касаеща пазара на природен газ.

Въпреки обещанията, дадени тогава от МИЕТ, че ще изпълним директивите, нищо подобно не се случи. Енергийният пазар у нас не е либерализиран. Отговорът тогава беше, че "Българският енергиен холдинг е в процес на избор и сключване на договор с консултант по преструктурирането на НЕК. С това реално започва процесът по физическото отделяне на ЕСО от НЕК". Отделянето още не е факт.

Третият енергиен пакет изисква страните от ЕС до 3 март 2011 г. да разделят енергийните си активи, така че преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи достъп на доставчиците до капацитета на инфраструктурата.

В България обаче все още НЕК държи електроенергийната мрежа, тъй като с нея са обезпечени кредити за близо 500 млн. евро, включително и заемът от БНП Париба, изтеглен заради АЕЦ "Белене" по време на тройната коалиция.

Освен това е затруднен и достъпът за частни компании за националните преносни мрежи на електроенергия и природен газ, посочват от Европейската комисия. На няколко пъти оттам настояха също при изграждането на газопровода "Южен поток" през българска територия да бъдат спазени изискванията на Третия енергиен пакет - т.е. достъп до тръбата да имат и трети страни.

От ЕК отбелязват, че България, Великобритания и Естония са приложили само частично директивите. За България за всяка частично приложена директива Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.

За Естония комисията предлага дневни санкции в размер на 5068,8 евро за частичното транспониране на Директивата за електроенергията и на 4224 евро за частичното транспониране на Директивата за природния газ. За Великобритания Брюксел поиска от Съда да наложи дневна санкция в размер на 148 177,92 евро за всяка от частично приложените директиви.

Предложените санкции са съобразени с продължителността и тежестта на нарушението. В случай на положително решение на Съда дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на пренасянето на директивата в националното законодателство. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда на ЕС.

За справяне с предизвикателствата

"ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими", заяви Гюнтер Йотингер, европейският комисар по въпросите на енергетиката.

Преди време той настоя споразуменията, които подписваме за "Южен поток", да бъдат съгласувани с Брюксел, откъдето отказаха на Москва спецстатут на газопровода.

През септември 2011 г. Еврокомисията изпрати на трите страни официални уведомителни писма за непълното прилагане на директивите. Мотивираните становища за тези две директиви бяха изпратени на България през февруари 2012 г. и на Обединеното кралство през април 2012 г. Мотивираните становища за директивите за електроенергията и природния газ бяха изпратени на Естония съответно през февруари и април 2012 г. Въпреки тези производства трите държави членки все още не са извършили пълно прилагане.

През февруари 2011 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС обявиха нуждата от завършване на изграждането на вътрешния енергиен пазар до 2014 г. Своевременното и пълно прилагане на европейското законодателство за единния пазар на природен газ и електроенергия в националното право е от съществена важност за постигането на тази цел, припомнят от Брюксел.

Третият пакет от документи за вътрешния енергиен пазар съдържа важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, правила за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

Oще: българия  енергетика  ес  пазар  съд  трети енергиен пакет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 25.01.201310:16

"...Третият енергиен пакет изисква страните от ЕС до 3 март 2011 г. да разделят енергийните си активи, така че преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи достъп на доставчиците до капацитета на инфраструктурата."

Госпожа Кунева е готова с компанията, която ще закупи елекропреносната ни мрежа още със сключването на заема от 250 млн евро от Париба Удивителна
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани