Дилма Русеф обеща нова ера в отношенията между България и Бразилия | webcafe.bg
newscafe

Дилма Русеф обеща нова ера в отношенията между България и Бразилия

Webcafe.bg
31.12.2010, 14:59 (обновена 31.12.2010, 15:18)
дилма русеф

Дилма Русеф, първата жена президент на Бразилия и с български произход, прие правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов

„Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия.", заяви новоизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф по време на среща с българския министър - председател Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

Първата делегация, която Русеф прие преди празника по случай встъпването си в длъжност, беше българската, водена лично от премиера Бойко Борисов.

Основни акценти в разговорите бяха двустранното развитие на IT технологиите, железопътната инфраструктура и съвместни дейности в сферата на самолетостроенето.

Новият президент на Бразилия прие поканата на българския премиер да посети България през следващата година.

Русеф подчерта пред Борисов своята емоционална връзка с българската страна и категорично заяви, че държи отношенията между двете държави да се развиват и задълбочават.

Медийният интерес към българската делегация в Бразилия е огромен. В последните минути преди срещата на двамата лидери местните журналисти тренираха как да произнесат името на Бойко Борисов.

Борисов връчи на Русеф специалните подаръци от България - подробно родословно дърво на габровската й жилка, реплика на глава на елен от панагюрското съкровище и снимка на лелята, дала второто име на Дилма - Вана.

Русев от своя страна подари на българския премиер полускъпоценен камък, символ на сила, доброта, дружба и успех.

В срещата участваха и министърът на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министърът на външните работи Николай Младенов.

Oще: бойко бориосв  бразилия  дилма русеф  посещение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 31.12.201018:15

Не мога да разбера защо правителставата и целите огромни държавни апарати мислят, че те могат да спомогнат за сътрудничеството между тая или оная страна в областта на не знам какво си. Днес си имаме Интернет и правителствата вместо да разрастват чиновническия си апарат би трябвало да се махнат от пътя или може би "помагането" е помагане за едни и пречене за други ... Както и да е нашето време е пълно с абсурди - по-добрата свързаност доведе до повече бизнес пътувания (някой ще каже, че бизнеса е повече, но няма да е съвсем прав), хората, които не ползват средствата за масова информация (по официално определени) обикновено са по-информирани дори и само заради това, че са си седнали на задните части и са прочели повече вместо да се социализират със колегите си от тая и оная страна или да слушат неизбежния брътвеж в канърма кюшетата - неизбежен за всяка институция или организация, която освен да върши онова, което върши има и задача, за която не се говори на глас - да оцелее - т.е. да създава смисъл от съществуването си и въобще дай да не ставам скучен - борбата между формалното и неформалното е май онова, което седи пред нас.

Технологията и културата ни се променят, някога е имало нужда от редица дейности, от организации често срастнати с държавата, които да ни свързват в едно цяло способно да действа организирано. С промяната на времето нуждата от формална организация намалява, но органите и навиците от миналото са живи и като живи същества се борят за оцеляването си. Проблемът е не дали ще оцелеят, а че тяхната идентичност и смисъл се деифинира от механизми, от които ни хората все повече нямаме нужда. Погледнете го от друга страна - царете не са успели да построят Вавилонската кула, но хората може би могат да го направят при това без да влагат в това някакъв величествен смисъл и да си го пишат за постижение. Може би точно това е поуката от старите книги, дето сме ги обявили за свещени - не някакъв безсмислен каламбур за божествена недостижимост, а просто притча за съдбата на ненужните велики начинания.

Свидетели сме как в свят на постоянна и бърза промяна лесно могат да се намерят добри и разбира се безсмислени намерения и заедно с тях винаги да се намерят хора, които да ги впрегнат в собствената си каруцата, без да мислят за отъпканите ниви на другите. Примери много - от авторските права, през Европейското обединение та чак до грижата за човека и социалната сигурност. Може би голямата грешка във всичко това е, че ние които се променяме не искаме да прегърнем промяната в себе си и продължаваме да делегираме власт на вече полу-ненужни институции и организации. Работил съм с бразилци много преди Бойко да осигурява сътрудничство, а и честно казано аз разбрах, че са бразилци случайно - не беше важно за работата, дали те разбраха, че съм българин не съм сигурен, но не ме и питаха - имаш доста друго за разговаряне. Сигурен съм, че и мнозина от вас са попадали в такива ситуации и ако са се интересували онзи отсреща какъв е, причината едва ли е била повече от любопитство. Ок, не става реч за Бойко и Дилма, а за правителствата и другите казионни институции въобще - днес те все повече се оказват ненужни в редица области, в които до преди 2-3 десетилетия са били критично необходими. Днес казионната държавност и организираност е все повече принудена да убеждава клиентите си, че те наистина имат нужда от нея, но както виждаме дори и в области, където почти никой от нас не се съмнява, че имаме нужда от тях - като сигурността например - те не се справят добре - цената, която плащаме за полу-ненужни услиги се увеличава, а властта, която имат им позволява да я увеличават въпреки всичко. Нека да не забравяме, че до преди век булката се е давала от рода, родителите, семеиството, сватбите са се уговаряли и от всичко това е имало здрав смисъл, но вече никой (поне в цивилизования свят) не би приел да бъде третиран като стока, след като смисъл вече няма. Колко семейни и родови скандали, обаче е коствал прехода и колко по-опасни са семейните скандали ако семейството се нарича нация или държава.

Пожелавам на държавните мъже и жени (наши и чужди) здраве и мъдростта да се отдръват, когато му дойде времето, вместо като стар глава на род да се стискат за традиции, от които вече никой няма нужда - ако сме ваши деца не ни разваляйте живота с грижите си!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани